Melyik a legjobb kezdő amatőrcsillagász távcső?

Vásárlóink gyakran keresnek meg azzal, hogy melyik a legjobb kezdő távcső, melyikkel érdemes elkezdeni csillagászkodni. A kérdésre – ebben a formában – nem igazán lehet választ adni, hiszen a távcsőválasztást sok minden befolyásolja, többek között a hordozhatóság, átmérő, szeretnénk-e vele fotózni és természetesen az ár.

Egy kezdőtávcső nem feltétlenül jelent egyet az olcsó távcsővel (ez amúgy is meglehetősen szubjektív fogalom), de az alábbiakban a távcsövek között mérsékelt árúnak mondható, kb. 100 000 Ft-os keretet feltételezve nézzük meg, mit ajánlunk előszeretettel.

Azoknak, akik csak a válaszra kíváncsiak, eláruljuk: a SkyWatcher 90/900 lencsés távcsövet (refraktor) ajánljuk. Akik a miértekre és az alternatívákra kíváncsiak, olvassanak tovább!

Milyen kezdő távcsövet választhatunk 100 000 Ft körüli keretből?

100 000 Ft körüli keretösszeg esetén számos távcső jöhet szóba, vásárlóink az alábbiak közül választhatnak:

Miért jó kezdőtávcső a SkyWatcher 90/900 refraktor?

Egy kezdő megfigyelő tipikusan a Hold, a bolygók megfigyelésével kezdi az égbolt fürkészését. E tekintetben a rövid fókuszú lencsés távcső (pl. 80/400) egyértelműen nem ajánlott, mivel fényerős optikája miatt 60-80x-nál nagyobb nagyításokra nem javasolható. Akkor válasszuk ezeket a távcsöveket, ha túlnyomórészt természetfigyelés, esetleg kis nagyítású, nagy látómezős égbolt megfigyelés a cél.

A Makszutov-Cassegrain távcsövek képminősége némileg elmarad a hasonló átmérőjű, hosszú fókuszú lencsés távcsöveké mögött: valamivel sötétebb, kevéssé kontrasztos képet adnak. Ebből kifolyólag a fenti műszerek közül akkor ajánljuk ezeket a távcsöveket, ha vásárláskor a lehető legkisebb méret a legfontosabb.

A tükrös távcsövek előnye, hogy adott árkategóriában ebből a típusból tudunk a legnagyobbat venni. Nincs másként ez esetben sem: 130 mm-es átmérőjük felülmúlja a 90 mm-es lencsés távcső ezen mutatóját. De! A lencsés távcsövek – optikai felépítésüknek köszönhetően – sok tekintetben felveszik a versenyt a valamivel nagyobb átmérőjű tükrös távcsövekkel, így kevéssé érvényesül a nagyobb átmérő előnye. Bolygók megfigyelésénél szinte el is tűnik, azaz a SkyWatcher 90 mm-es lencsés távcső nem mutat meg kevesebb részletet pl. a Jupiterből, mint a gyártó 130 mm-es tükrös távcsövei. Egyedül a távoli és halvány csillaghalmazok, ködök megfigyelésénél érvényesül a nagyobb átmérő, ez esetben valamivel fényesebb képet mutatnak a tükrös távcsövek. Nagyon egyszerűen: a 90/900-as lencsés távcső kissé szebben mutatja meg az eget, a 130 mm-es tükrös távcsövek pedig kissé többet megmutatnak belőle.

A SkyWatcher 90/900 lencsés távcső előnyei

A fentiek alapján úgy gondoljuk, kezdő távcső kategóriában a SkyWatcher 90/900 refraktor képminőség tekintetében felülmúlja a többi „versenyzőét”. De nemcsak emiatt ajánljuk első amatőrcsillagászati távcsőnek előszeretettel. Számos olyan jellemzője van, ami különösen népszerűvé teszi:

  • nincs szükség arra, hogy optikai elemeit időnként állítani (jusztírozni) kelljen a legjobb képminőség érdekében. Ez különösen a tükrös távcsövek gyenge pontja.
  • a távcső alsó részén kell beletekinteni, ami kényelmes használatot tesz lehetővé, különösen gyermekek számára
  • alapfelszereltsége rendkívül gazdag: az alapcsomagban található okulárokkal és egy jó minőségű 2x Barlow-lencsével összesen hatféle nagyítást érhetünk el 36x és 180x-os nagyítások között, mely lényegében lefedi a távcsővel elérhető nagyítástartományt.
  • A keresőtávcsöve egy jól használható 6×30-as modell, ami felülmúlja az ebben a kategóriában kapható tükrös távcsövekhez adottat.
  • természetfigyelésre is jól használható (bár kissé nagyméretű, ha hordozni is szeretnénk), mivel egyenes állású, bár jobb-bal irányban megcserélt képet ad. Amici-prizma megvásárlásával a jobb-bal irányok is „visszacserélhetőek”.
  • viszonylag egyszerűen tükörreflexes fényképezőgép tehető rá, ami a fenti tükrös távcsövekről nem mondható el.

A SkyWatcher 90/900 lencsés távcső hátrányai

Minden távcsőnek van gyenge pontja, így ennek is. Legtöbb kívánnivalót az EQ-2 állvány hagyja maga után: kissé alulméretezett a távcső hosszához képest, emiatt élességállításkor zavaróan beremeghet. Ezt leginkább azzal lehet orvosolni, hogy a távcsövet EQ-3 állvánnyal vásároljuk meg. A rövidebb Newton távcsövek és Makszutov-Cassegrain távcsövek ebben a tekintetben kicsit jobb helyzetben vannak, kevéssé „remegtetik” be az alattuk levő mechanikát élességállításkor.

Kezdőknek probléma lehet, hogy keresőtávcsöve fordított állású képet ad, ezáltal némi gyakorlatot igényel a térképen látott kép megfordítása. Ez a probléma egyszerűen orvosolható a távcső delux változatának megvásárlásával.

Összefoglalva

Azért ajánljuk előszeretettel a SkyWatcher 90/900 refraktort, mivel a kezdő csillagászati távcsövek között egy minden célra viszonylag jól használható, nem lebecsülendő teljesítményű műszer kiváló optikával és gazdag alapfelszereltséggel. Bátran válasszák azok, akik egy megfizethető árú műszer keresnek!

Az alábbiakban látható vásárlóink milyen arányban döntöttek a fenti távcsövek közül egyéves időszakban:

Ha megtetszett a SkyWatcher 90/900 refraktor, megvásárolhatod Magyarország egyik legnagyobb csillagászati távcső szakkereskedésében a Makszutov távcső boltban.

Ajánlott olvasnivaló: