Spektív vásárlási útmutató

Ha már a kétszemes távcsövek nagyítástartománya nem elég, akkor jönnek képbe a spektívek.

Mit is nevezünk spektívnek?

Természetfigyelésre, vadgazdálkodás segítésére, vagy akár bármilyen szabadidős, outdoor tevékenységre kitűnőek a nagyobb nagyítású egyszemes távcsövek, a spektívek. Legtöbbször gyári, zoom okulárral (okulár magyarul szemlencse) egybe építve gyártják, de a drágább modelleknél cserélhető okuláros kivitelűeket is találunk.

A betekintésről

A spektívek jó része kapható egyenes, vagy 45°-os betekintéssel. Természetfigyelésnél, amikor épp úgy nézelődünk vízszintes irányba, mint időnként fölfelé is, akkor a 45°-os irányú kialakítás kényelmes és praktikus. Tipikusan ezt a betekintést használják a madarászok és a legtöbb hobby természetfigyelő. Ha a használat inkább vízszintes, vagy lefele irányul, ebben az esetben viszont az egyenes betekintéssel járunk jobban. Utóbbira jó példa magaslesekből történő használat, vagy a hegyi viszonyok közötti gyakori letekintés. Az egyenes betekintéshez viszont szemmagasságig érő fotóállványra lesz szükségünk. Ahogy ezeken a képeken látható , a Kowa TSN 501 spektív 45°-os, a Kowa TSN 502 spektív egyenes betekintéssel rendelkezik.

Minden az optikán áll vagy bukik

Elsődlegesen a lencserendszer minőségén múlik a látott kép minősége. Az ismert gyártókkal nemigen nyúlhatunk mellé. Ha lehet tekintélyes optikai múlttal rendelkező márkát válasszunk. Nálunk, a Makszutov távcső és mikroszkóp boltban Acuter, Celestron, Kowa, Nikon, Opticron, Scopium márkák közül lehet válogatni.  Ahogy növeljük a nagyítást, egyre fakóbb lesz a látvány, ezért kezdjünk gyanakodni, ha túl nagy számokkal dobálózik egy gyártó. Jellemzően a nagyítás ne haladja meg az átmérő méretét, tehát egy 60 mm átmérőhöz 60x maximális nagyítás illik. A komoly márkák optikáin többszörös tükröződésmentesítő réteggel (FMC) kiküszöbölik a belső reflexiók kialakulását. De másra is jók ezek a bevonatok, nagyban növelik az optikai elemek fényáteresztő képességét.

Akromát és apokromát optikák

Alapvetően kétféle optikai kialakítással találkozunk. Középkategória felett APO, alatta akromatikus optikákat gyártanak. Az akromatikus, optikákat kisebb-nagyobb mértékben egy optikai hiba, a kromatikus aberráció (CA), vagy „színezés” terheli. Ez azt jeleni, hogy a kontrasztos témáknál – mint amilyen egy sötét madár egy világos háttér előtt – a téma széleinél kékes-lilás elszíneződést tapasztalhatunk. Az Apokromatikus optikáknál egy speciális, alacsony színszórású üveganyagot (ED, XD, stb. jelzésűek) használva, ez a hiba szinte teljesen kiküszöbölhető. Sajnos azon ezek a távcsövek az alapanyagok ára miatt elég drágák. Cserébe viszont briliáns képpel ajándékozzák meg a gazdájukat. A következő képen az Opticron 77-es ED-lencsés spektív látható.

 Opticron 77-es ED-lencsés spektív

Pár szóban az okulárokról

Ahogy korábban már írtuk, a legtöbb spektívhez zoom okulárt használunk. A belépő és közép kategória zoom okulárjai egybe vannak építve a spektívvel. Az okuláron lévő gyűrű elforgatásával változik a nagyítás mértéke, de nem csak a nagyítás, hanem látott kép mérete is változik. A kis nagyításon kissé csőlátás érzet hamar elmúlik ahogy növeljük a nagyítást. Az ilyen spekíveken ehhez hasonló feliratokat láthatunk: 20-60×80 vagy például 18-48×65. A két kötőjellel elválasztott szám a legkisebb és a legnagyobb nagyítást jelenti, amelyek között fokozatmentesen állítható a zoom. A szorzás jel után éréték a spektív objektívjének átmérőjét jelenti milliméterben. Könnyű belátni, hogy a nagyobb átmérőjű spektívek több fényt gyűjtenek, így rossz fényviszonyok között (például szürkületben) is használhatóak. Sajnos a nagyobb átmérőnek hátránya is van, ami a távcső súlyában jelentkezik, és persze a hozzá választott állványnak is nagyobb teherbírásúnak és súlyosabbnak kell lennie.

„A puding próbája az evés”

Ha van lehetőségünk nézzünk bele a kiszemelt eszközbe mielőtt megvásárolnánk. A magasabb, prémium kategóriás spektívek esetében az okulár nem tartozéka a távcsőnek, külön kell megvásárolni. Többféle árkategóriájú okulárok közül választhatunk. Az ártól függően nagyobb zoom tartományt, tágasabb látómezőt, a széleken is szebb és élesebb képet, teltebb színeket, világosabb látványt nyerhetünk. A magasabb árkategóriában sok spektívhez választhatunk fix nagyítást adó okulárt is. Bár ezek az okulárok csak egyféle nagyítást nyújtanak, de mivel sokkal kevesebb lencsetaggal rendelkeznek, kiemelkedő optikai minőséget képviselnek. Jó példa erre a 65°-os Opticron HDF T 16 mm nagylátószögű okulár.

65°-os Opticron HDF T 16 mm nagylátószögű okulár

Szemüvegesek figyelem!

Érdemes az okulár egy elsőre kevésbé fontosnak tűnő tulajdonságára is odafigyelni. Ez nem más, mint a szemtávolság. Köznapi megfogalmazásban azt jelenti mennyire közelről tudunk az okulárba nézni. Szemüvegeseknél ez az érték legalább 15 mm kell legyen, különben nem látják be a teljes látómezőt. Hogy a környezetből jövő fény ne zavarja a felhasználót, az okuláron gumiból készült szemkagylót helyezett el a gyártó.  Ma már szinte csak kitekerhető, állítható szemtávolságú szemkagyló kerül az okulárokra. Aki nem hord szemüveget, vagy hord ugyan, de csak egyszerű közel vagy távolnéző szemüvege van, annak azt tanácsoljuk, hogy szemüveg nélkül használja a spektívet. Ha viszont például erősen cilinderes szemüveget használ, kénytelen szemüveget használnia, tehát tekerje be a szemkagylót. Ha közelebb kerül a szemüveggel az okulárhoz nagyobb eséllyel látja be a teljes látómezőt.

A spektívek rögzítése

A nagy nagyítás miatt kezünk remegése élvezhetetlenné tenné a távcső használatát, ezért valamiféle megtámasztásra van szükség. A megoldás, hogy fotó-videó állványra, vagy autó-ablak állványra kell a spetívet rögzíteni, hogy szép nyugodt látványban legyen részünk. Nem mellesleg, hosszabb használat alatt fárasztó lenne kézzel a szemünkhöz tartani a távcsövet. A lenti képen az Opticron autó-ablak állványa látható.

Opticron autó-ablak állvány

Minden spektív alján lévő talpban, szabvány ¼”-os „fotóállvány” menetes furatot találunk. Ezzel rögzíthetőek az állány fejére a spektívek. Ez a talp sokszor egy elforgatható gyűrűn helyezkedik el. Céllövőktől hallottuk, hogy amikor lövészetet tartanak, a maguk mellett felállított 45°-os betekintésű spekívet kissé oldalt fordítják. Ezáltal a lőlapot anélkül is meg tudják nézni, hogy pozíciójukat meg kéne változtatni az újabb lövés előtt.

Az állványokról

Fontos, hogy a spektívünkhöz megfelelő állványt válasszuk, az ugyanis nem tartozéka a spektíveknek. Kerüljük a nyikorgó és lötyögő, túl könnyű műanyagból készült állványokat. A nagyobb (70-80 mm) átmérőjű spektíveknek már jóval komolyabb teherbírású állványra van szükségük, mint a kisebb (50-60 mm) átmérőjű társaiknak. Felesleges gömbfejben végződő, vagy túl sok irányban, sok kezelőszervvel mozgatható állványfejben gondolkodni. A legoptimálisabbak a videóállványok, amelyeknek a feje csak jobbra-balra és fel-le mozgatható.

Az első képen a nagy teherbírású Cayer FP2450H6 fotóállvány, a második képen a közepes teherbírású Cayer FP1480S2 fotóállvány látható.

Állványfejek

A legtöbb gömbfej azért haszontalan, mert a nehezebb spektívek könnyen elbillenhetnek oldalra. A bonyolult fotóállvány fejeket meg nehézkes a spektív élességállítója és zoom gyűrűje kezelése közben használni. Oda kell figyelnünk az állvány választásakor, hogy lehetőleg gyorscseretalppal rendelkezőt vegyünk. A gyorscseretalpat a spektívre szerelve a spektív egy szempillantás alatt az állványfejre rögzíthető. Ezzel értékes időt nyerhetünk a terepen.

Ergonómia

Amikor spektívet választunk, érdemes az ergonómiára is odafigyelni. A gumírozott felületek, biztonságosabb és kényelmesebb fogást nyújtanak. A puha borítás sokszor a kisebb ütődéseket is képes elnyelni, tompítani. Apróságnak tűnik, de plusz jó pont jár, ha a porvédő sapkák elvesztésétől megóv minket a gyártó. Például az Opticron spektívek lencsevédő kupakját a tubushoz rögzíti a rajta lévő gumigyűrű. A kupak így gyorsan eltávolítható, és nem vész el. Kis bosszúság, hogy a Kowa TSN-82SV objektív védő kupakja menetes. Ez nem túl praktikus amikor gyorsan kell cselekednünk és könnyű elveszteni a lencsevédőt. Különösen a hosszabb építésű spektíveknél, (mint az előbb említett Kowa TSN-82SV típusnál is) a távcső szállítási méretét a kihúzható napellenzővel minimalizálták. A napellenző, nem csak az oldalról beszűrődő fény ellen véd, hanem a párától is. Nagyon fontos, hogy a spektívünk fókuszírozója könnyen, holtjáték-mentesen járjon. A precíz élesség állításhoz még jobb, ha kétsebességes fókuszírozót építettek a gyártmányba.

A spektív védelméről

Amikor nem használjuk a spekívünket, a kitekerhető szemkagylót tekerjük be, és a porvédő kupakokat mindig helyezzük vissza, elől a frontlencsére és hátul az okulárra. Műszerünket tartsuk puha védőtokjában, ami a kisebb mechanikai behatásoktól is megvédi. Ha a védőtok nem alaptartozék, mindenképpen szerezzük be a hozzá illőt. Amikor a nyári 36°C-os hőmérsékletben tűző napon áll egy autó 1 óra alatt akár 60-70°C-ra is felmelegedhet, nem csak az élőlényeknek árt ekkora hősokk, hanem az optikáknak is!  Ha hidegből fűtött helységbe visszük a távcsövet, ne vegyük ki a tokjából amig fel nem melegedett, hogy a hideg felületekre ne csapódjon ki a pára. Bár a modern spektívek vízálló kivitelűek, egy optikának sem tesz jót a konyhai zsíros gőzökkel teli pára.
Ahogy a képen is látható, a Kowa hordtáskát C-771 le sem kell venni a TSN 773 spekív használatához, csupán a cipzárokat kell kinyitnunk és már indulhat is az észlelés.

Kowa hordtáska C-771

Fotózni spektívvel is lehet?

Ha már van egy spektívünk, természetes vágy, hogy meg tudjuk örökíteni a látványt. A gyártók ezt felismerve sokféle megoldással rukkoltak elő a fénykép készítésre.

Az okostelefonos megoldás spektívhez

Szinte minden spektív okulárjára szerelhető univerzális mobiltelefontartó, amivel stabilan rögzíthető a mobiltelefon az okulárra. Figyeljünk, hogy az okulár méretéhez passzoló mobiltartót válasszunk. Például az XL-es univerzális mobiltelefontartó nem a telefon méretére utal, hanem az okulár külső átmérőjére!
Már a legegyszerűbb modellek is kielégítően használhatóak, de vannak finommozgatású modellek is
Első képen az Opticron univerzális mobiltelefontartó, következő képen Celestron NexYZ finommozgatású mobiltelefontartója, a harmadik képen a XL-es univerzális mobiltelefontartó látható.

DSLR vagy MILC fényképezőgéppel is használhatom?

Az előző megoldásnál jobb megoldás, de nem minden spektívvel működik. Például a Celestron Ultima 80-as spekív okulárjánál a gumiszemkagylót eltávolítva, T2-es menetet találunk. A fényképezőgép objektívjét eltávolítva, már csak egy T2-es adaptert kell vásárolnunk a csatlakoztatáshoz.  A T2-es adapterekből itt mindenki a saját márkádhoz illőt találhat.  Kowa márkájú távcsöveknél fejlettebb megoldást alkalmazott a gyártó. Az okulárra egy oldalt félig nyitott plusz adapterrel csatlakozik, szintén T2-es fényképezőgép adapterrel a fényképezőgép. Itt látható az elv, és működés közben is a módszer.

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem közvetlenül az okulárt terheljük egy nehéz fényképezőgéppel, illetve könnyebben tudjuk megváltoztatni a kép tájolását állóból fekvőbe és fordítva. Az Opticron cég még elegánsabb megoldással ált elő. Ők a cserélhető okuláros spektívekhez, készítettek egy külön optikát tartalmazó adaptert, amely egyben egy fókusznyújtó tag is. Ennek segítségével elkerülték az okulárok összetett rendszerében lévő sok optikai elem képrontó hatását. Gyakorlatilag egy fényképezőgép teleobjektívé alakítható a spektívjük.

Speciális spektívek

Már egyre ritkábban, de még találkozhatunk „összetolható” kivitelű, egyenes betekintésű spektívekkel akár nagy márkáktól is. Egy másik érdekes optikai elrendezésű spekív fajta a katadioptrikus rendszerű spektívek. Gyárt ilyet például, a csillagászati eszközök gyártásában is komoly múlttal rendelkező Celestron márka. Lényegében nem egy lencserendszer, hanem egy homorú főtükör és egy domború segédtükör alkotja a képet. Az összehajtogatott fényúttal rendkívül kis méretet lehet nagy teljesítménnyel elérni. A látott kép minősége kicsit elmarad a lencsés rendszerekéhez képest, de kromatikus aberrációt nem fogunk tapasztalni. Kis 70 mm-es átmérőben nagyobb nagyításon már elég sötét a képük, de nagyobb átmérőben már jól használhatók.

Celestron C5 Schmidt-Cassegrain spektív

A harmadik érdekes spektív tervezési megoldás a kétszemes spektív. A kétszemes betekintés hihetetlenül komfortos érzést ad. Általában fix nagyításúak, hogy ne kelljen oldalanként összehangolni a két okulár nagyítását. További okulár párokkal többféle nagyítás is elérhető. Nehezebbek és drágábbak az egyszemes spektívekhez képest. Szinte csak ED-lencsés prémium kivitelben kerülnek forgalomba. A Swarovski BTX 30×65 ára bőven mint 1.5 millió Ft-ról indul.

Swarovski BTX 30×65

A spektívek alternatívájaként számos nappali viszonyokra is felkészített csillagászati távcső használható, azonban hordozhatóságban nem vehetik fel a versenyt a spektívekkel. Inkább fix helyről használva vállalhatóak, mint amilyen egy madarász leshely, vagy egy kilátó. Ilyen távcső például az SkyWatcher 80/400 refraktor + AZ-3 állvánnyal együtt is csak 80100,-Ft árú (a cikk írásakor) akromatikus lencsés távcső.

SkyWatcher 80/400 refraktor + AZ-3 állvánnyal

Magasabb árfekvésben a SkyWatcher Evostar ED 80/600 DS-Pro opcionális kiegészítőkkel remek földi műszerré (is) fejleszthető.

Reméljük írásunkkal segítettünk a választásban!