Felső kategóriás 10×42 binokulárok összehasonlítása (2016)

Talán a 42 mm-es binokuláris távcső modellek változnak a leggyorsabban a piacon, ezúttal harmadszorra hasonlítjuk össze a 10x-es nagyítású változatokat. Tesztünkben a százezer forint körüli modelleket vettük „nagyító” alá, melyek ugyan nem olcsóak, de azok számára különösen ajánlottak, akik viszonylag kevés kompromisszumot kívánnak az optikai minőség terén kötni és emellett egy elérhető árú modellt keresnek.

A 10×42-es, illetve a 10×44-es modellek a legnépszerűbb nappali méretek közé tartoznak. Lencséik már elegendő fényt gyűjtenek, ugyanakkor kis méretük miatt jól hordozhatóak. Ezek a binokulárok madarászok és vadászok kedvencei, de a túrázók is szívesen választják, mert kompakt méretük és kis súlyuk miatt nem terhelik meg túlságosan a felszerelést.

Nikon Monarch 5 10×42

Már első kézbevételkor feltűnik, milyen könnyű, mintha csak egy kategóriával kisebb távcső lenne a kezünkben. Az ergonomikus puha gumiborítás, csúszásbiztos fogást eredményez. A fókuszírozó rendkívül pontos és könnyen állítható. A betekintési kényelem nagyon jó, de a látómező kisebb a megszokottnál, mindössze 5.5 fok. Ezt némileg ellensúlyozza a kiváló képalkotás. Az ED lencsetagoknak köszönhetően nagyon alacsony a színi hiba. A dielektrikus bevonatok miatt a látott kép érezhetően világosabb. A színek a Kowa BD 42 és a Minox BV 10×44-hez képest is kissé dinamikusabban jelennek meg, de nem túl harsányan.

Ami tetszett: Kiváló képalkotás. Kis súly. Remek ár-érték arány.
Nem tetszett: Kisebb látómező. A műanyag okulárvédő kupak könnyen lejár.

Kowa Prominar BD 10×42

A  Kowa márkanév nem ismeretlen a madarászok, vadászok körében. Ezt a modellt kompakt méret és briliáns képalkotás jellemzi. Fém fókuszírozó gombja és letisztult formavilága miatt kifejezetten tetszetős darab. A látómező tágas, korrigáltsága kiváló. Az XD lencsetagoknak köszönhetően nincs színi hiba, a színek élénkek, ugyanakkor természetesek. Képminősége a Nikon Monarch 5 10×42-höz hasonlóan kiváló. Képe ugyan kissé sötétebb mint a két másik modellé, de ez nem számottevő. A különbség csak egymás után összehasonlítva látható.

Ami tetszett: Kiváló képalkotás és tetszetős külső.
Nem tetszett: A fókuszírozója lehetne precízebb.

Minox BV 10×44

A Minox BV 10×44-es binokulár  több szempontból is különleges. A 44 mm-es frontlencsék láthatóan több fényt gyűjtenek mint kisebb vetélytársai, ezért képe érezhetően világosabb. Ugyanakkor méretben és súlyban nem sokkal nagyobb a másik két binokulárnál. Nyitott vázas kialakítása stabil, remegésmentes fogást biztosít, és akár egy kézzel is jól használható. Ez nagyon hasznos tud lenni például vadászat vagy túrázás közben. A színek természetes hatásúak, a látómező tágas és jól korrigált még a  legszélén is. A Minox BV 10×44-et tehát azoknak ajánljuk, akik világosabb képre vágynak, de nem kívánnak lemondani a kompakt méret adta előnyökről.

Ami tetszett: Nyitott vázkialakítás. Világosabb kép.
Nem tetszett: Csekély, de látható színi hiba.

Nikon Monarch 5 10×42 Kowa Prominar BD 10×42 XD Minox BV 10×44
Képminőség 10 10  9
Fényerő 9 8.5  10
Látómező 96 m 108 m 115 m
Képsík korrigáltság 9 10  9.5
Párnatorzítás 9 9.5  10
Színezés 9 10  7
Reflexió védelem 10 9.5  9
Szórtfény védelem 10 9.5  9
Fókuszírozó 10 9  10
Súly 600 g 655 g 740 g
Garancia 10 év 10 év 30 év (regisztrációval)

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a fenti eltérések az optikai minőségben leginkább akkor vehetőek észre, ha egymás mellett tudjuk összehasonlítani a fenti binokulárokat, önmagukban kevéssé feltűnőek.

Kapcsolódó irodalom: