10×42 ED binokulárok összehasonlítása (2017)

Az ED lencsével szerelt binokulárokat kimagasló képminőség jellemzi köszönhetően a színi hiba hiányának. Sokáig csak a legfelsőbb kategóriában voltak jelen, manapság azonban már egészen megfizethető áron hozzájuthatunk ezekhez a távcsövekhez. Tesztünkben öt, kedvező árfekvésű ED lencsetagot tartalmazó binokulárt vettük „nagyító” alá, melyek azon vásárlók számára különösen ajánlottak, akik viszonylag kevés kompromisszumot kívánnak kötni az optikai minőség terén, ám nem kívánnak csillagászati árú eszközt megfizetni.

A 10×42-es modellek a legnépszerűbb nappali távcsövek. Lencséik már elegendő fényt gyűjtenek, hogy világos, éles és kontrasztos képet mutassanak, ugyanakkor kis méretük miatt jól hordozhatóak. Ezek a binokulárok madarászok és vadászok kedvencei, de a túrázók is szívesen választják, mert kompakt méretük és kis súlyuk miatt nem terhelik meg túlságosan a felszerelést.

Opticron Explorer WA 10×42 ED

Opticron Explorer WA 10×42 ED-R távcső

Az angliai Opticron igen népszerű a honi madarászok, és természetjárók között köszönhetően a kiváló ár/teljesítmény arányú távcsöveinek. A 2017 őszén piacra dobott Explorer WA ED sorozat sem szakítja meg a „hagyományt”. Tesztünk legkedvezőbb árú ED lencsével szerelt távcsöve, de ez ne tévesszen meg senkit, mert alacsony ára meglepően jó képminőséggel párosul. Letisztult – már-már túlságosan is puritán – formája kényelmes és stabil fogást tesz lehetővé. Képminősége kiváló, jó kontraszt, éles kép és élénk színek jellemzik. Az ED lencsetagoknak köszönhetően a színi hibát ne is keressük. Képe egy árnyalatnyival sötétebb, mint a versenytársaké de nem feltűnően, csak közvetlenül egymás mellett összehasonlítva látszik. Szórt fény és reflexió védelme is jól sikerült.

Ami tetszett: Magas kontraszt és élénk színek, kedvező ár.
Nem tetszett: A fókuszírozója lehetne precízebb.

Delta Chase 10×42 ED

A Lengyel Delta cég szintén jól ismert kedvező ár-érték arányú távcsöveiről. Nincs ez másként a 2017. nyarán megjelent Delta Chase 10×42 ED esetében sem. A Delta szakított a kategóriát jellemző kinézettel: a távcső világos grafitszürke színe, jellegzetes formája „kilóg” a sorból. Fókuszírozója könnyen és pontosan állítható, praktikus és kényelmesen használható a központi dioptria állító gomb. A speciális ED üveganyagot tartalmazó objektívek tökéletesen szín hű képet adnak, a lencsék felületén pedig többszörös tükröződéscsökkentő bevonatok gondoskodnak a kiváló képalkotásról. A színek természetesek, de élénkségük kissé elmarad a vetélytársakétól, ezen túlmenően képélessége is egy leheletnyivel gyengébb a tesztünkben szereplő többi modellhez képest.

Ami tetszett: Egyedi forma, kedvező ár, jó fókuszírozó.
Nem tetszett: A színek kevésbé élénkek.

Nikon Monarch 5 10×42

A Nikon Monarch 5 már régebb óta piacon van, nem új „versenyző”. Már első kézbevételkor feltűnik, milyen könnyű, mintha csak egy kategóriával kisebb távcső lenne a kezünkben. Az ergonomikus puha gumiborítás csúszásbiztos fogást eredményez. A fókuszírozó rendkívül pontos és könnyen állítható. A betekintési kényelem nagyon jó, de a látómezeje kisebb a megszokottnál, mindössze 5.5 fok. Ezt némileg ellensúlyozza a kiváló képalkotás. Az ED lencsetagoknak köszönhetően nagyon alacsony a színi hiba, a színek dinamikusan, de nem túl harsányan jelennek meg. A dielektrikus bevonatok miatt a látott kép érezhetően világosabb.

Ami tetszett: Kiváló képalkotás. Kis súly. Remek ár-érték arány.
Nem tetszett: Kisebb látómező. A műanyag okulárvédő kupak könnyen lejár.

Kowa Prominar BD 10×42

A  Kowa márkanév meglehetősen közkedvelt a madarászok és vadászok körében. Ezt a modellt kompakt méret és kiváló képalkotás jellemzi. Fémszínű fókuszírozó gombja és letisztult formavilága miatt kifejezetten tetszetős darab. A látómező tágas, korrigáltsága kiváló. Az XD lencsetagoknak köszönhetően nincs színi hiba, a színek élénkek, ugyanakkor természetesek. Képminősége a Nikon Monarch szériához hasonlóan kiváló. Kontrasztja a mezőny legjobbja. Reflexió és szórt fény védelme is kiváló.

Ami tetszett: Élénk színek, tetszetős külső.
Nem tetszett: A kitekerhető szemkagylói lehetnének kisebbek.

Nikon Monarch 7 10×42

A Nikon Monarch 7 10×42 külsőre szinte teljesen megegyezik a Monarch 5 10×42-vel. A különbség belül az optikában keresendő. A látómező már kellően tágas (6.7°), élmény belenézni. A szemlencse mérete is nagyobb ezért még kényelmesebb a betekintés. Az objektívbevonatok már a drágább modelleknél is használt bordós árnyalatúak. Az ergonomikus puha gumiborítás csúszásbiztos fogást eredményez. A fókuszírozó rendkívül pontos és könnyen állítható. Az ED lencsetagoknak köszönhetően tökéletesen színi hiba mentes képet kapunk. A színek élénkek, képe tiszta, világos és egyben rendkívül kontrasztos. Képalkotása egyértelműen a legjobb a mezőnyben. Különösen ajánlott azoknak, akik semmilyen téren nem kívánnak kompromisszumot kötni.

Ami tetszett: Minden téren kiválóan teljesít.
Nem tetszett: Kissé magas ár, műanyag okulárvédő könnyen lejár

Opticron Explorer WA 10×42 ED Nikon Monarch 5 10×42 Kowa Prominar BD 10×42 XD

Delta Chase 10×42 ED

Nikon Monarch  7 10×42
Képminőség  9 9 9.5 8.5  10
Fényerő  8 10 9  9  10
Látómező    6.5°   5.5°   6.2°   6.4°   6.7°
Képsík korrigáltság  9 9 10  8 10
Párnatorzítás  8 9 10  8 9
kontraszt  9 9 10  8 10
Reflexió védelem  9 10 9  9 10
Szórtfény védelem  8 10 8  9 10
Fókuszírozó  8 10 9  9 10
Súly 638 g 600 g 655 g 730 g 660 g
Garancia  10 év 10 év 10 év 10 év 10 év
Ár 79 900 Ft 109 900 Ft 123 900 Ft 99 900 Ft 168 900 Ft

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a fenti eltérések az optikai minőségben leginkább akkor vehetőek észre, ha egymás mellett tudjuk összehasonlítani a fenti binokulárokat, önmagukban kevéssé feltűnőek.

Kapcsolódó irodalom: