Vadkamera tulajok figyelem! Fontos változások jönnek!

Amennyiben képküldő vadkamerával rendelkezel, kérjük olvasd el az alábbi cikkünket, mivel két fontos változás is jön melyek érinthetik az eszköz működését.

1. A 3G frekvencia megszűnik

A Telekomnál már folyamatban van, a Vodafone most május végén, míg a Yettel (ex Telenor) júniusban kezdi meg a 3G hálózatának lekapcsolását. Ez területről-területre zajlik, a Telekom pl. elsőként a fő üdülőterületeken, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környezetében kezdte meg a munkát. Az elmúlt években sok 3G-s vadkamera került forgalomba, a tulajdonosokban felmerülhet a kérdés, mi fog velük történni. Nos, nem kell túlságosan aggódniuk, kb. 10-20%-kal lassabban, de

2G frekvencián továbbra is működőképesek maradnak az eszközök.

2. A google kötelezően bevezeti a kétlépcsős azonosítást

Elsőként tisztázzuk, hogy mely vadkamerák működését befolyásolja a google „fejlesztése”.

A google által kieszközölt változás kizárólag az olyan email küldő vadkamerákat érinti, melyek a google email továbbító (ún. smtp) szerverét használják.

A felhő alapú tárhelyet (pl. Molnus, Linckeazi) használó vadkamerák tehát nem érintettek, azok sem melyek MMS-ben küldik az értesítéseket. Kizárólag azok, melyek úgy lettek konfigurálva, hogy a google email továbbító szerverét használják az értesítő emailek elküldésére. Érdemes megjegyezni, hogy az értesítés céljából megadott email cím és az smtp szerver címe külön „dolog”, tehát lehet a google email továbbító szerverét használni nem google-ös email címekre való üzenetküldésre és vice versa.

A probléma és a megoldás

A kétlépcsős azonosítás lényege, hogy a hagyományos felhasználónév / jelszó páros megadásán túl a google további (tipikusan mobiltelefonos) azonosítást követel meg. Az olyan eszközök melyek nem támogatják a kétlépcsős azonosítást ún. alkalmazásjelszó használatával érhetik el a google email küldő szerverét. Az alkalmazásjelszó olyan jelszó, melyet kizárólag egy eszköz használhat: ha több vadkameránk van, akkor mindegyik számára külön-külön jelszót kell létrehozni ahelyett, hogy mindegyiken ugyanazt a google fiók jelszót használnánk.

  1. Az alkalmazásjelszó létrehozására lépjünk be a google fiókunkba a https://myaccount.google.com/ címen és válasszuk ki bal oldalt a „Biztonság” menüt majd keressük meg jobb oldalt az Alkalmazásjelszavak lehetőséget.alkalmazásjelszó1
  2. Az Alkalmazásjelszó lapon a „Válassza ki az alkalmazást” listában keressük meg és kattintsunk az „Egyéb (egyéni név)” elemen. Ezt követően adjunk meg valamilyen tetszőleges nevet ami a vadkamerát azonosítja majd kattintsunk a „Létrehozás” gombon. alkalmazásjelsző2
  3. A google legenerálja a 16 karakter hosszú alkalmazásjelszót, ezt kell a vadkamera konfigurálásakor megadni. alkalmazásjelszó3

A vadkamera konfigurálása

Az általunk forgalmazott Boly és UOVision vadkamerák hálózati konfigurálása az eszköz menürendszerén keresztül nem végezhető el. Mindkét esetben egy konfigurációs állományt kell létrehozni, azt egy SD kártyára kell másolni és a készülékbe kell helyezni. A vadkamera bekapcsolásakor a konfigurációs állomány alapján elvégzi a hálózati és egyéb paraméterek beállítását.

Boly vadkamerák esetén a konfigurációs állományt legegyszerűbb online a bolymedia.com oldalán, a BMC Config Tool for web oldalon létrehozni. A gmail smtp szerver konfigurálását a „Send email set” gombra kattintva lehet elvégezni, itt kell megadni az alkalmazásjelszót. (Ne felejtsd el a többi paramétert is újra beállítani, különös tekintettel a „Camera Setting” fülön a Send to résznél az „Email [GPRS]” opció legyen kiválasztva. A többi paraméter beállításához olvasd el a készülék használati útmutatóját, vagy keresd meg cégünket.)

alkalmazásjelszó4
A „Save&Download” gombra kattintva mentsd el a konfigurációs állományt (pl. BG584.txt), majd másold rá egy SD kártyán a GSM mappába. Ezt követően az SD kártyát tedd a vadkamerába, azt kapcsold be (teszt állásba) és a kamera elvégzi a konfigurálást.

UOVision vadkamerák esetén mentsd el a vadkamerából az UO Setup.exe állományt egy, a kamerába helyezett SD kártyára (olvasd el a használati útmutatót a pontos részletekért) vagy töltsd le weboldalunkról a konfiguráló alkalmazást: https://www.tavcso-mikroszkop.hu/download/UOVSetup.exe. Indítsd el az UO Setup.exe állományt. Állítsd be az eddig használt paramétereket a konfigurációs alkalmazásban, majd a google email küldő szerveréhez való hozzáféréshez add meg a gmail.com-os email címedet és az alkalmazásjelszót az „Email set” gombra kattintva. Mentsd el a konfigurációs állományt (profile.bin) az SD kártya főkönyvtárába, tedd bele a vadkamerába és indítsd az újra.

alkalmazásjelszó5

Reméljük a fentiek segítenek eldönteni szükséges-e a vadkamerád beállításaink frissítése. Ha elakadsz a paraméterek frissítésében, keresd meg bátran cégünket.