Segítség! Merre keressem az üstökösöket az égen?

A őszi „üstökös-parádé” kapcsán bizonyára felmerül a kérdés a kezdő amatőrcsillagászban vagy egy átlagos érdeklődőben, hogy mi alapján lehet megtalálni az üstökösöket az égbolton. Az interneten fellelhető keresőtérképek nem biztos, hogy kellő léptékűek vagy éppen a szükséges időpontban ábrázolják az eget – hiszen az üstökösök napközelben igen gyors mozgású objektumok -, így mindenféleképpen muszáj egyedileg térképre rajzolni az égi vándorokat. Ebben hívjuk segítségül a Stellarium nevű programot.

A Stellarium egy rendkívül valósághű planetárium program, mellyel a Föld bármely pontjára bármely időpontra beállíthatjuk az éppen látható égboltot. (Jelen írásunkban erre nem térünk ki részletesen.) Amit megmutatunk, hogy hogyan lehet az üstökösöket „felrajzolni” a csillagok közé.

Hajtsuk végre az alábbi lépéseket:

  1. Töltsük le a program legfrissebb változatát a http://www.stellarium.org címről.
  2. Szükség esetén kapcsoljuk be a Naprendszer bővítményt: Konfigurációs ablak > Bővítmények > Naprendszer szerkesztő oldalon alul kapcsoljuk be a „Betöltés indításkor” opciót.
  3. Kattintsunk a „Beállít” gombra.
  4. Feljön a „Minor Solar Systems objects” ablak, kattintsunk a „Naprendszer” fülön, majd alul a „Pályaelemek importálása MPC formátumban” gombra.
  5. Az „Adatok importálása ablakban” a „Listák” fülön válasszuk ki felül az „Üstökösök” opciót.
  6. Lentebb a „Forrás kiválasztása” részben, a „Forrás választása listából” válasszuk ki a „MPC’s list of observable comets” opciót.
  7. Kattintsunk az ablak alján a „Pályaelemek beolvasása” gombra.
  8. Az internetről a Stellarium letölti a látható üstökösök listáját. Válasszuk ki a listából azon objektumokat, melyeket szeretnénk megfigyelni, és ezt követően kattintsunk az „Objektumok hozzáadása” gombra.

A fenti lépésekkel letöltöttük a kívánt üstökös pályaelemeit. A Keresőablak gombra kattintva írjuk be az üstökös nevét (pl. ISON), és a program megkeresi az üstököst. Amennyiben az éppen nem látható, állítsuk be az az időpontot, amikor (vélhetően) megfigyelhető. Az ég alatt nincs már más dolgunk, mint beazonosítani a fényesebb csillagokat és azok alapján megkeresni az üstököst.