Népszerű 10 mm-es okulárok tesztje

Vásárlóink számos alkalommal kérdezik, melyik okulárt vásárolják meg távcsövük mellé. A választás valóban nem egyszerű, hiszen az áron felül fontos tényező lehet, hogy milyen műszerben kívánják használni, a képminőség avagy a kényelmes használat esetleg a jól korrigált látómező a fontosabb. (Esetleg mindegyik, de ilyenkor az a kérdés, hogy milyen mély a pénztárca.)

Az alábbiakban a legnépszerűbb okulárjainkat a 10 mm körüli fókuszban végigpróbáltuk. Pontoztuk és táblázatba szedtük a legfontosabb jellemzőiket, ez talán segít a döntésben. A tesztelést jobbára nappal végeztük földi céltárgyakon egy SkyWatcher 80/400-as refraktorral, de esetenként a csillagos ég alatt is összehasonlítottuk az okulárokat.

Super Bárium 10 mm: Legtöbb SkyWatcher távcső alaptartozéka ez az okulár. A hangzatos elnevezés háromtagú Kellner rendszert takar. Alapvetően igen jól használható, olcsó okulár: a látómező közepén a kompaktabb mély-ég objektumokon a Plössl okulárhoz hasonló képet mutat. A szélek felé haladva a Bárium okulár erősen elhúz, színi hibája is jelentősebb. Bolygózni magas nagyításon, vagy Barlow lencsével használva a Plössl sokkal szerencsésebb választás.

E-Plössl 10 mm: Legkedvezőbb árú Plössl okulárunk nemcsak kedvező árával hívja fel a figyelmet. A komolyabb Plössl okulárokhoz közelítő teljesítmény, ám a legolcsóbb Bárium okulárhoz hasonló ár jellemzi.

SkyWatcher Plössl 10 mm: A Plössl okulár évekkel ezelőtt a legnépszerűbb okulártípust jelentette. Egyszerű felépítésének dacára viszonylag jól korrigált mindenféle hibával szemben, bár látómezeje mérsékeltnek mondható a manapság oly’ népszerű nagylátószögű okulárokkal szemben. Legnagyobb hátránya talán a szűk pupillatávolság.

Scopium SWA 10 mm: A nagylátószögű okulárok között az ára különösen kedvező: viszonylag egyszerű felépítése és hatékony bevonatai miatt jó a fényáteresztőképessége, így mély-egezésre különösen javasolt. Úgy vettem észre, hogy mély-ég megfigyelés során a látott kép részletgazdagsága jobban megközelítette a hagyományos SkyWatcher Plössl 10 mm okulárét, mint a bolygók esetében. Leginkább közepes vagy kis fényerejű távcsövekben teljesít jól: fényerős távcsövekben látómező-széli elhúzása jól érezhető.

WA Plössl (Planetary) 9 mm: A Planetary („hivatalos” nevükön WA Plössl) okulárok sokban emlékeztetnek a hagyományos Plössl okulárokra. (Leginkább teljesítményben, mivel más a lencsék elrendezése.) Plusz fókusznyújtó lencsetaggal sikerült korrigálni azok rövid pupillatávolságát, bár ez némileg a képminőség és a fényhasznosítás rovására ment: bolygózás során kisebb mértékben marad el a hagyományos Plössl okulárok mögött, mély-ég megfigyelés terén valamivel jobban.

Baader Classic Ortho 10 mm: Az orthoszkópikus okulárok különösen jó hírnévnek örvendenek a bolygó- és holdmegfigyelők körében, lévén, hogy képélességük/kontrasztjuk kiemelkedő. A Baader új ortho okulárja nem cáfolja ezt a feltevést, tesztünkben első helyen végzett ezen a téren.

Celestron 8-24 zoom okulár (10 mm): Legolcsóbb zoom okulárunk a rövidebb fókuszok felé az olcsóbb Plössl okulárok képminőségét megközelítő teljesítményt nyújt, ám azoknál kényelmesebb a használata a nagyobb pupillatávolság miatt.

Baader Hyperion 10 mm: A Hyperion okulárok igazi „nagyágyúk”: nemcsak súlyukat de teljesítményüket illetően is. A 10 mm-es modell a sok lencsetag dacára kiváló képélességet és kontrasztot biztosít viszonylag nagy látómezőn keresztül. Külön kiemelném azt az ötletes megoldást, hogy az okulárok fókusza gyűrűkkel változtatható.

Explore Scientific 11 mm: Tesztünk legnagyobb látómezejű versenyzője, mely komplex felépítésének dacára igen jól teljesített szinten minden téren. Nemcsak mély-ég, de bolygómegfigyelés során sem vall szégyent: ha nincs óragép ami követné az égboltot, hatalmas látómezeje hosszabb ideig történő megfigyelést tesz lehetővé.

Baader Hyperion 8-24 zoom: A Hyperion Mark III 8-24 zoom okulár szinte megcáfolja a változtatható nagyítású okulárokról alkotott képet. Képminősége (10 mm-es beállásban) alig marad el a fix fókuszú társától.

Nézzük a részletes teszt eredményeket pontokba szedve:

Super Bárium 10 mm E-Plössl 10 mm SW Plössl 10 mm Scopium SWA 10 mm WA Plössl (Planetary) 9 mm Baader Ortho 10 mm Celestron 8-24 zoom (10 mm) Baader Hyperion 10 mm Explore Scientific 11 mm Baader Hyperion Zoom Mark III (10 mm)
Lencsetagok száma 3 db 4 db 4 db 5 db 6 db 4 db 8 db 8 db 7 db 7 db
Látómező nagysága 40° 45° 50° 70° 58° 50° 55° 68° 82° 60°
Betekintési kényelem 7.5 6 6 7 9 7.5 9 10 9 8.5
Képélesség és kontraszt 5 7 8 7.5 7.5 10 7 9 9 9
Széltorzítás LM korrekció 5 7 7 6 8 7 9 10 9 8
Fény- áteresztés 8.5 8 9 8.5 7 10 8 8 8 8
Színi hiba korrekció 5 9 10 9 8 8 7.5 8 8 7.5
Súly Kicsi Kicsi Kicsi Kicsi Közepes Kicsi Közepes Jelentős Közepes Jelentős
Ár [$PRINT_PRICE(e7f41f)$] [$PRINT_PRICE(e4d1df)$] [$PRINT_PRICE(a05dc5)$] [$PRINT_PRICE(7deac1)$] [$PRINT_PRICE(9813c0)$] [$PRINT_PRICE(5bca72)$] [$PRINT_PRICE(d3de28)$] [$PRINT_PRICE(bb4ad7)$] [$PRINT_PRICE(a3b646)$] [$PRINT_PRICE(dcdbbe)$]

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.