Milyen távcsövet válasszak városi megfigyelésre?

Napjainkban egyre többen laknak városokban, nagyobb településeken ahonnan egyre kevésbé van lehetőségük kimozdulni és a csillagos eget megfigyelni. Az alábbiakban arra vonatkozóan adunk tippet, mire kell távcsővásárláskor figyelni ilyen esetben.

Talán nem árulunk el nagy titkot: ha városból szeretnénk a csillagos égboltot megfigyelni, akkor sajnos sok kompromisszumot kell kötni. Napjaink egyre nagyobb fényszennyezettségének köszönhetően a halványabb objektumok megfigyelése egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, vagy egyes esetekben lehetetlenné válik.

Távoli galaxisok, csillaghalmazok és a fényszennyezés

A fényszennyezett ég a távcső teljesítményét jelentős mértékben rontja, más szóval nagyobb átmérővel tudjuk (ha tudjuk) a sötét ég alatt tapasztalható látványt többé-kevésbé megközelíteni. Az, hogy pontosan mennyivel nagyobb távcsőre van szükség, nehéz megmondani: befolyásolja az objektum típusa, a fényszennyezés mértéke, stb. Tapasztalatból azonban kijelenthető, hogy a mély-ég objektumok megfigyelésekor egy Budapest külvárosi ég a harmadára „butítja” a távcsövünk teljesítményét: ami onnan és ahogy egy 20 cm-es távcsővel látszik, sötét, vidéki égen akár egy 7 cm-esel is megpillantható.

Mit lehet ez ellen tenni – kérdezik gyakran a távcső vásárlók. Sajnos túl sok mindent nem. A mély-ég szűrők valamennyit segítenek a fényszennyezés leküzdésében, egyes objektumok látványát javítják, de ezek az eszközök is sötét égen tudják a maximumot kihozni a távcsövünkből.

A bolygók és a Hold megfigyelése városból

A fentiekből látható, hogy a halvány mély-ég objektumok városi megfigyelése sajnos nem kecsegtet túl sok sikerrel. De mi a helyzet a bolygók és a Nap ill. a Hold megfigyelésével? Ezek már meglehetősen fényesek, csak nem befolyásolja megfigyelésüket a város fényözön!

Valóban, ezen objektumokat már sokkal kevésbé zavarják a városi körülmények, de azért nem lehetünk maradéktalanul „elégedettek”: a városi betonrengeteg leginkább a légköri turbulenciákat befolyásolja károsan. A beton lassabban hűl le, mint a föld, így hosszabb időn keresztül melegíti a levegőt, másrészről a nagyobb épületek légörvényeket keltenek. Noha ezeket a körülményeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, kétségtelen, hogy sokkal kisebb mértékben rontják távcsövünk teljesítményét, mint a fényszennyezés.

Milyen távcsövet válasszak városi megfigyeléshez?

A fentiek alapján látható, hogy városból történő megfigyelés esetén a legtöbb sikert a bolygók illetve a Hold/Nap megfigyelése során érhetjük el. Erre a célra a lencsés távcsövek jelentik a legjobb választást, különösen az apokromatikus lencsés változatok, bár utóbbiak nem éppen olcsóak. Szintén jól használhatóak a közepes méretű és nem mellékesen kedvezőbb árú Makszutov-Cassegrain távcsövek is.

A megfelelő műszer választását nagyban befolyásolja még az is, hogy honnan kívánjuk azt használni. Panellakás erkélyéről? Esetleg város széli házunk kertjéből? Netalán minden egyes alkalommal ki kell települnünk a város határán kívülre?

Ne távcsövezz ablakon keresztül – akkor sem ha nyitva van!

Gyakran visszatérő kérdés, hogy ablakon keresztül mennyire lehet az égboltot megfigyelni. Nem javasoljuk. Akkor sem, ha nyitva van az ablak. Talán könnyű belátni, hogy az ablakkeretben levő üveg – pláne ha nem merőlegesen nézünk át rajta – torzítja a képet. 100x-os nagyításon 100x jobban mint szabad szemmel. Ravasz vásárlóink rögtön jönnek azzal, hogy kinyitják az ablakot és máris megszűnik a probléma. Ez igen, de másik lesz helyette: mivel legtöbb esetben a kinti és a benti hőmérséklet eltérő, az ablak kinyitása után megindul egy légmozgás a kiegyenlítődés felé (tipikusan: kimegy a meleg, bejön a hideg) ami nem más mint a fentebb is említett turbulencia jelenség. Ehhez hasonló problémát figyelhetünk meg ha erkélyről észlelünk és az alattunk lakó kinyitja az erkélyajtót: a lakásából kiáramló meleg levegő távcsövünk előtt „felemelkedve” máris lerontja a képélességet.

1) Erkélyről történő nézelődésre a kisebb méretű akromatikus / apokromatikus refraktorok vagy Makszutov-Cassegrain távcsöveket ajánljuk. Ezek előnye, hogy nappal a környező épületek megfigyelésére is jól használhatóak. Ha konkrét terméket kell ajánlanunk, az alábbiak a favoritjaink:

2) Ha nem rendelkezünk kertes házzal és erkélyről sem tudunk távcsövezni, akkor különösen érdemes figyelembe venni a távcső és a mechanika együttes súlyát, méretét. Még ha rendelkezünk is autóval nem biztos, hogy mondjuk a hetedik emeleten lakva sokszor lesz kedvünk egy 50 kg-os felszerelést le- és fel hurcolni. (Ismerünk olyan amatőrcsillagászt, aki nem kicsi asztrofotós felszereléssel dolgozik ily módon, hihetetlen elszántságról és kitartásról téve tanúbizonyságot). Ennek megfelelően egy viszonylag könnyű, de nagyobb teljesítményű műszerként az alábbiakat javasolhatjuk:

3) Azok számára, akik kertes házban laknak, és van onnan lehetőségük a csillagos eget nézni az alábbi műszereket ajánljuk:

Ennél az opciónál talán még több alternatíva lehet, hiszen a hordozhatóság kevéssé lényeges szempont, azaz akár nagyobb lencsés-, vagy Makszutov-Cassegrain távcsövek is szóba jöhetnek.

Mindenesetre látható a választás sok esetben tényleg nem egyszerű feladat. Ahogy mondani szoktuk: szívesen segítünk a távcső választásban, de a legjobb kiválasztását csak egy ember tudja. A vevő.