Megérkezett a ToupTek szűrőváltó

Két új termékkel bővült a ToupTek asztrofotós eszközparkunk, melyek egy közös rendszert alkotnak az új asztrofotós kameráinkkal, valamint vezetőkamerákkal. Ezek a ToupTek off-axis guider, valamint a ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25″ szűrőhöz. Ebben a cikkben, a szűrőváltót mutatjuk be..

ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25″ szűrőhöz

Miért érdemes dedikált asztrofotós kamerát használni? Nem csak érzékenyebbek a nappali célú DSLR és MILC gépeknél. Backfókuszuk lehetővé teszi, hogy többféle kiegészítőt helyezzünk a főtávcső fényútjába.

Összeszerelt rendszer, vezetőkamerával, OAG-al, szűrőváltóval, kamerával

Mi hívta életre a szűrőváltókat?

A szűrőkből sokféle létezik. Egyesek csak vizuálisan használhatóak, de vannak asztrofotós területekre tervezett, vagy mindkét célra használható változataik. Az 1.25″-os szűrőket a fényútba az 1.25″-os okulárok hátsó tagjába, vagy azzal megegyező más kiegészítő menetébe lehet becsavarni. Amikor „váltanunk” kell egyik szűrőről a másikra, egy idő után fárasztó lenne a csavargatás. A sötétben könnyen összefogdoshatnánk a szűrők érzékeny üvegfelületeit. A ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25″ szűrőhöz termék töredékére csökkenti a szűrők cseréjének idejét, és védi is azokat. Segítségével nyolc darab 1.25″-os szűrő közül választhatunk, tetszőleges sorrendben.

Mivel egy számítógépről távolról vezérelhető eszközről van szó, akár a leghidegebb téli éjszakán is fűtött szobából várhatjuk, hogy szoftver végig fotózza beprogramozott expozíciókat, a megfelelő szűrővel.

Mindenképpen szükség van szűrőváltóra?

A ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25″ szűrőhöz termék nagyon hasznos, de természetesen akadnak olyan esetek amikor nem ez az egyetlen módja a szűrők használatának. Ha csak egy-két szűrőt használunk, és csak ritka alkalmakkal akkor a manuálisan használható fiókos szűrőtartó is jó megoldást jelenthet. Például, ha csak egy fényszennyeződés csökkentő szűrőt szoktunk használni. Vagy ha városi körülmények között színes, egy felvételes asztrofotózást végzünk, például a Optolong L-eXtreme keskenysávú szűrővel, és más szűrőt csak ritkán használunk.

Amikor nagyon nem boldogulnánk szűrőváltó nélkül

ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25" szűrőhöz

Jó példa vizuális észlelésnél, ha a bolygókat többféle színszűrővel is meg szeretnénk nézni. Szintén hasznos, ha utána még a Holdra is „átugranánk” de kellene egy fénycsökkentő hatású, neutrális szűrő. Fotografikus használat esetén színes felvételeknél a különböző keskenysávú szűrőkkel készített kompozit felvételeknél is nagy hasznát vesszük.

Monokróm kamerával színes képeket csak több szűrő használatával, például L-RGB technikával tudunk készíteni. Ebben az esetben minimum négy szűrővel készülnek a képek. Amikor egy-egy kép elkészítéséhez akár száznál több felvételre van szükség, ezt a számot kéne még minimum néggyel megszorozni… Ilyenkor nagyon nem boldogulnánk szűrőváltó nélkül.

ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25" szűrőhöz

Áramellátás és vezérlés

A ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25″ szűrőhöz eszköz egy USB 2.0 csatlakozóval rendelkezik. Ezen keresztül valósul meg az áramellátás és a vezérlés. Ha akarjuk a szoftverrel a számítógépünkről (laptopunkról) is vezérelhetjük a váltásokat. Ha viszont ToupTek Astro-D kamerát használuk, leegyszerűsíthető a kábelezés. Ehhez a hűtött kamera hátulján található USB csatlakozókat is felhasználhatjuk. A számítógép a kamerával, a kamera a motoros szűrőváltóval kapcsolódik.

Természetesen vezérlésre nem csak a cég ToupSky, programja, hanem bármely ASCOM kompatibilis program használható.

ToupSky szoftver