Már kapható a ToupTek off-axis guider!

Két új termékkel bővült a ToupTek asztrofotós eszközparkunk, melyek egy közös rendszert alkotnak az új asztrofotós kameráinkkal, valamint vezetőkamerákkal. Ezek a ToupTek off-axis guider, valamint a ToupTek motoros szűrőváltó 8 × 1.25″ szűrőhöz. Ebben a cikkben az első termékről szeretnénk beszámolni.

ToupTek off-axis guider

Induljunk ki abból, hogy már megvan a megfelelő csillagászati ekvatoriális mechanikánk, és a hardveres-szoftveres hátterünk. Az asztorfotózás 2-300 mm fókuszt meghaladó távcsőtubusokkal már mindenképpen vezetést igényel. Ennek az az oka, hogy növelve a fókuszt (vagy épp csökkentve az érzékelő méretét), már igen kicsi mechanikai pontatlanság is „csíkhúzós”, bemozdult képet eredményezhet hosszabb záridő alatt. A vezetéshez a fő asztrofotós kamerán kívül, szükség van még egy kamerára, amit vezetőkamerának nevezünk (guider).

ToupTek off-axis guider

Mit csinál egy vezetőkamera?

A vezetőkamera egy általunk kiválasztott, kellően erős fényű „vezetőcsillag” helyzetét figyeli. Ha a vezetőcsillag elmozdul a képen, akkor – még mielőtt az elmozdulás elrontaná a képet – beavatkozik a mechanikánk működésébe, mintegy korrigálva azt. A vezetőszoftver futhat a kamerához csatlakoztatott számítógépen, vagy akár célhardveren (pl. ZWO AsiAir, ToupTek AstroStation.)

Természetesen a kamera nem képes képalkotásra optika nélkül, ezért optikaként legtöbbször vezetőtávcsövet használunk.

A ToupTek off-axis guider működési elve

ToupTek off-axis guider (OAG) a távcső fényútjából egy prizma segítségével a fény egy kis részét átirányítja a vezetőkamera szenzorára. Mivel ugyanazt a fényutat használja az asztofotós kamera, mint a vezetőkamera, a rendszer kiküszöböli a külön vezetőtávcső esetleges elmozdulásából fakadó hibákat. Sőt! megspórolható egy külön vezetőtávcső vásárlása. Ez nem csupán anyagi kérdés: sokszor az asztrofotózásra használt mechanika ésszerű terhelhetősége korlátot jelent. Ha nincs szükség vezetőtávcsőre, a mechanikánkat is kevésbé terheljük. De a súlycsökkenésen kívül előnyt jelent az összeszerelés csökkenő időigénye, és a teljes felszerelés hordozhatóbbá válhat.

ToupTek off-axis guider szorítógyűrűs helikális kihuzattal

Miért éppen ToupTek?

A ToupTek off-axis guider segítségével komplett felszerelés építhető a ToupTek kamerákkal és a ToupTek motoros szűrőváltóval. Bőven találunk a brand kínálatában hűtött asztrofotós kamerát (ToupTek Astro-D kameráink) és vezetőkamerát (ToupTek Astro-G kameráink) is a rendszerünkhöz. Csupán a megfelelő asztrofotós tubust kell nekünk kiválasztani. A SkyWatcher képsíkkorrektorait, kómakorrektorait használók tudják, hogy az ideális korrektor-szenzor távolság, mértéke 55 mm körül alakul. A ToupTek rendszerét választva nem kellenek külön adapterek, ennek az ideális 55 mm backfókusznak az eléréséhez. Az alábbi képeken látható, hogy épül fel a rendszer szűrőváltó használata nélkül.

A ToupTek hűtött kamera és a ToupTek  off-axis guider részegységei vezetőkamerával
ToupTek off-axis guider rendszerbe szerelve

Fontos részletek

Amikor kibontjuk a csomagolását, majd kézbe vesszük a OAG-ot, rögtön szembetűnik a precíz megmunkálás. Meggyőző a könnyű és erős eloxált alumínium felületek látványa. Látszik, hogy kiforrott, minőségi eszközzel van dolgunk. Nem spórolta ki a gyártó az anyagot, csak azért, hogy ilyen kedvező árú terméket gyártson. Ha alaposabban megvizsgáljuk, feltűnhet, hogy a ToupTek off-axis guider nem csupán T2-es csatlakozásban végződik, hanem itt még egy alaptartozék 1.25″ helikális kihuzat is található. A kihuzat ráadásul réz szorítógyűrűi jóvoltából nem karcolja meg a vezetőkamera házát. Stabilan tart és külső T2-es csatlakozással is ellátták. A helikális kihuzaton található skála segítségével pontosan beállítható az élesség és természetesen rögzíthető is. A ToupTek motoros szűrőváltó helyett használható a ToupTek off-axis guider tartozékaként adott 20 mm fényúttal rendelkező M54-M54 anya-anya menetes toldat, amelybe 2″ szűrőt rögzíthetünk. Ahogy láthatjuk, ToupTek hasonló moduláris rendszert épített, mint amilyet például a ZWO-tól is láthattunk, azonban visszafogottabb áron.