Interjú Fényes Lóránddal

Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy egy magyar asztrofotós szép sikert ért el a Brit Királyi Csillagvizsgáló és a Sky At Night magazin asztrofotós pályázatán Újonc kategóriában „IC1396A Elefántormány ananásszal” c. képével. Ennek kapcsán készítettünk egy interjút a kép készítőjével, Fényes Lóránddal, hogy megismerjük sokoldalú, színes egyéniségét.

Hogyan értesültél erről a pályázati lehetőségről?
Húgom kutatóbiológusként dolgozott Cambridgeben, ő vette észre a kiírást. Kinn meglehetősen nagy médiafigyelmet kap minden évben az esemény. A kapcsolódó anyagokat a szaklapokon kívül a hagyományos újságok internetes változatai is lehozzák, valahol itt botlott bele valószínűleg ő is. Mikor átküldte a kiírást, rögtön feltűnt, hogy van egy úgynevezett „newcomer” (Újonc) kategória, amiben indulhatok. Sok esélyt nem adtam magamnak, mert láttam, hogy igen népszerű, nagy látogatottságú és elismertségű nemzetközi verseny, de az újonc kategóriában láttam fantáziát.

Mi adja „Az év asztrofotósa 2012 – Újonc kategória” díj jelentőségét?
Az igazi jelentősége az, hogy az elképesztő technikai háttérrel rendelkező professzionális fotósok mellett elindulhatnak olyanok is, akik szerényebb lehetőségekkel rendelkeznek. Ugyanis a kiírás szerint a feltétel nem csak az volt, hogy az induló a kép készítését megelőzően egy éve foglalkozzon maximum az asztrofotózással, illetve korábban ne induljon még ezen a versenysorozaton, hanem az is, hogy a felszerelése az „elérhető” (árú) kategóriába tartozzon. Ezt ugye Magyarországról igen könnyű teljesíteni. 🙂

Érdemes összevetni a többi díjazott kép eszközhátterét és a kínai felszerelésemet. Kis túlzással a szettem teljes ára egy-egy vezetőtávcső árának felel meg, akár egy kisebb falu is megvásárolható egyik-másik induló rendszeréből. A többi newcomer felszereléséről nincs tudomásom, ezt nem adták ki. Annyit hallottam, hogy igen sokan indultak ebben a kategóriában is. Hogy nyugaton mi számít newcomernek – nos erről is van elképzelésem. Szerintem nem a 100 000 Ft-os tubus HEQ-5-el.

Korábban szerepelt már több felvételed is itthon, első komolyabb sikerednek azonban azt tekinthetjük, hogy egyik művedet beválogatták az amatőrcsillagászok között közkedvelt APOD (Astronomy Picture of the Day) oldalra is. Hogyan sikerült oda bekerülni?
Az APOD ugye elég komoly elismertségnek örvend a nemzetközi asztrofotósok körében. Éder Iván, Ladányi Tamás, Ábrahám Tamás fantasztikus képeit mindig csodáltam ott és együtt örültem a többi magyar asztrofotóssal a hazai sikernek… Mivel a tavaly nyári három fotóm (Elefántormány, Buborék, Írisz) sok biztatást kapott azoktól, akikre felnézek ezen hobbi kereteiben, megpróbálkoztam az APOD teljhatalmú urának, Jerry Bonellnek a felkeresésével. Megtaláltam a NASA oldalon az elérhetőségét (minden képnél ott van lent) és írtam neki egy levelet, hogy ez és ez vagyok Magyarországról és szeretném neki megmutatni a Buborékot és az Elefántormányt. Elképzelheted, mennyire izgatott lettem, mikor másnap a postaládámban ott volt a válasz. Jerry rendkívül közvetlenül és kedvesen írt, azt mondta, tetszik neki az egyik kép és meg fogja jelentetni. Váltottunk egy pár levelet még, nagyon meglepett, mennyire barátságosan és bátorítóan kezel, az amúgy idegen kelet-európai fotóst. Aztán szeptember 14-én valóban felkerült a fotó az oldalra.

Úgy tudom, nem az asztrofotózás kapcsán került először digitális fényképezőgép a kezedbe. Milyen szinten foglalkoztál a fotográfia hétköznapi(bb) ágával?
Apám TV-s ember, sokáig dolgozott gyártásvezetőként, majd főgyártásvezetőként, mielőtt átnyergelt egy produceriroda vezetésére. Az ő szükségszerű vizuális érdeklődése nyilván meghatározta a gyerekkorom. Egyszerű filmes gépen tanított fotózni, majd később egy orosz cserélhető obis gépet kaptam, amivel gyakorolhattam. A digitális korszak megérkezésével ez az érdeklődésem felerősödött, az elsők között voltam, akik az index fórumon tesztelgették ezeket az új masinákat. Később a szakmám is kapcsolódott ehhez az érdeklődéshez, kereskedelmi vezetőként dolgoztam az egyik legnagyobb digitális fényképezőgépeket forgalmazó cégnél. Ott aztán sok minden átmehetett a kezemen, a fenyeslorand.hu (az azóta is üzemelő fotós, most már asztrofotós oldalam) tesztjei sokáig népszerűek is voltak, sőt még ma is a tesztek után érdeklődők adják a látogatóim felét.

Mi motivált abban, hogy belefogj az asztrofotózásba?
Erre van egy fotós és egy elvont válaszom. A fotós: a tesztek írása mellett komolyan indultam pályázatokon is. Viszonylag jó szemű képalkotónak tartom magam, de ahhoz soha nem volt elég jó munkám, hogy igazán nagy sikert tudjak elérni egy képpel. Sokszor voltam döntős, sokszor voltam az első 10-ben, de én is éreztem, hogy a képeim nem elég tartalmasak egy igazi elismeréshez. Általában csak idehaza, a lakókörnyezetem mellett fotóztam, illetve néhány nyaralásnál a szokásos nyári kattingatáson felül próbáltam észrevenni az adott hely különlegességét is. Ugyanakkor sem pénzem, sem időm nem volt olyan célzott fotós utazásokra, ahol igazán meg lehet találni a „témát”. A családi nyaralások csak kompromisszummal voltak erre alkalmasak. Mikor elém került az asztrofotózás lehetősége, felismertem, hogy itt nem én utazok el messzire a képért, hanem az minden éjjel ott van a fejem felett. Ez nagyon izgatottá tett, akkori érzésem szerint is kitágította a fotós lehetőségeket. Ezt egyébként ma is így gondolom. A kertből fotózni távoli világokat, úgy, hogy az ember másnap felkel és munkába megy: ez nagy kiváltság.

A másik: a bölcsész attitűdű érdeklődésem (és végzettségem) miatt már jóval az asztrofotózást megelőzően vonzott a világűr. Elsősorban nem a fizika és szakcsillagászat, hanem a dolog filozófiai oldala. Hosszú órákat feküdtem kinn az éjszakai égbolt alatt elmélkedve nagy kérdéseken. Mikor ez az érdeklődés összekapcsolódott a fotózás szeretetével, akkor volt meg az az „aha élmény”, hogy megvan az, mit szeretnék csinálni a következő évtizedekben.

Mikor utánanéztem ennek a körnek, néhány azóta már személyesen megismert fotós munkája nagyon megfogott. Akkor -még ma is emlékszem- Éder Iván, Klacsány Imre és Horváth Attila Róbert (hozé) fotói nyűgöztek le. Azt hiszem ők inspiráltak az elején. Ha már megemlítettem azokat, akikre felnéztem, akkor azt is fontosnak tartom megemlíteni, akik az elején sokat segítettek: Varga János az első perctől felkarolt és bátorított. Pósán Tibor PoTi adta a legtöbb tanácsot, rá ma is nagyon sok mindenben hallgatok, hihetelen jó szakembernek és nagyon segítőkész embernek is tartom. Az idehaza is az elithez sorolt Éder Iván és Francsics Laci pedig soha nem tartották derogálónak, hogy a kérdéseimre, tanácskéréseimre hosszú levelekben válaszoljanak. Szerintem ez fantasztikus, nagyon tehetséges, összetartó és egymást nem félrelökő asztrofotós bázis van idehaza. Én ezeknek a rutinos, öreg rókáknak sokat köszönhetek. Az újabb generációból (akikhez én is tartozom) Tóth Gábor szavára sokat adok.

Első asztrofotós távcsövedet a Makszutov.hu-tól vetted, mi az amiben segítségedre voltunk az asztrofotós „karriered” elindulásában?
Nagy segítségemre voltatok. Nem csak a megfelelő és minőségi szaktanácsadás biztosításával, azt gondolom ez egy ilyen vállalkozásnál az alapfeladat része. Sokkal inkább azzal a számomra meglepő rugalmassággal, ami azt is megengedte, hogy a 2010-es őszi vásárlásom követő első két hónapban akár többször felhívjalak téged akár a szabad ég alól is az éjjel közepén, ha valamit nem tudtam megcsinálni. Soha egy darab visszautasítás, egy darab kinyomott telefon nem volt, pedig akkor már az üzlet „megköttetett”. Ez a fajta vevőbarát hozzáállást én nagyon komolyan elismerem. Emellett a Makszutov.hu-val szorosan együtt dolgozó Baráté Levente vagy 1000x segített különböző javításokkal, upgradekkel. Sokra tartom őt, a szakértelmét, és nem utolsósorban a fotós képességeit. Ezek mellett a tavcso-mikroszkop.hu oldalon működő asztofotós galéria, az ott kapott tanácsok, vélemények, kritikák, bátorítások azok, amik igazán segítettek a fejlődésben.

Jelentett valamilyen előnyt az égbolt fotózásában, hogy a hagyományos ágában rengeteg tapasztalattal rendelkeztél?
Sokan azt gondolják, hogy a fotófeldolgozó szoftverek mélyebb ismerete az, ami miatt sikerült gyorsan előremozdulnom. Nos, ez nem igaz. A pre-processing szoftvereket egyáltalán nem ismertem nyilván, a post-processing feladatokra alkalmas Photoshopot valamivel jobban, de azért túl nagy mélységben nem. Én is Éder Iván előadásából tanultam a legtöbbet, mint sokan mások. Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy a szemem megvolt a fotózáshoz. Én nem egy csillagászati témát látok az égen, hanem egy kompozíciót, amiből mind szakmailag, ám mind művészileg ki kell hozni azt, ami benne van. Szerintem ez előny, ez a fajta gondolkodás kell a jó asztrofotóhoz. Erről adtam elő legutóbb a Hannák Judit és Molnár Péter által szervezett MCSE szakkörön is. Ezt elhanyagolni nem szabad, fejleszteni viszont lehet és kell!

Ilyen szép eredményeket csak stabil családi háttérrel lehet elérni. Hogyan képzeljünk el Téged a civil életben?
Piliscséven lakom, ott is fotózom. Szép és kiegyensúlyozott családom van. Feleségemmel, 8 éves kislányommal és kicsit több, mint féléves kisfiammal élünk ott. Róluk is van néhány kép az oldalamon. Egzisztencia fenntartó munkámat illetve kereskedő, élethivatásomban pedig aktív és gyakorló neoprotestáns lelkész vagyok. Az asztrofotózás mellett még a zene jelent valamit, igen rég gitározom, a feleségemmel készült jazz albumot napi rendszerességgel játsza a Jazzy rádió.

Hogyan sikerül összeegyeztetni a civil életedet a rengeteg időt, energiát felemésztő asztrofotózással? Mennyire tolerálja a családod ezt a tevékenységedet?
Hívő emberként szó szerint gondolom, nem frázis szintjén: hála az Istennek, hogy mára olyan család-hivatás-munka életkörülmény hármas alakult ki, ami megengedi az éjszakai hobbi gyakorlását. Néha mondjuk kissé álmos vagyok. Feleségem Tündi, ha túlzásba viszem, szól. Egyébként pedig azt hiszem büszke arra, hogy sikerem van és örül annak, hogy örömöm van. Én is így vagyok az ő örömével, ezért készítettük el neki a jazz albumot. Ez egy kölcsönös elfogadása és támogatása a másik mániáinak.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

Ajánló: Fényes Lóránd adatlapja és Fényes Lóránd honlapja