Hasonlítanak mint két tojás?! Avagy két optika ugyanaz-e ha hasonlóan néznek ki?

Az elmúlt néhány évben nemcsak a híradás- és számítástechnikai eszközök gyártása került át a távol-keletre, hanem az optikai termékeké is. A hagyományosan elismert és kiváló minőségéről híres Japán mellett újabban Kínában és Taiwanon is gyártanak lencséket, illetve komplett távcsöveket.

A forgalmazó cégek a név nélkül vagy saját márkanevük alatt árult optikáik egy részét gyakran ugyanattól a – többnyire távol-keleti – beszállítótól vásárolják. Ennek köszönhető hogy a márkanév nélkül, vagy eltérő márkanevek alatt árult termékek – első látásra – gyakran csak feliratukban különböznek egymástól. Mivel a kész optika minőségét sok, a megrendelő által megadható tényező befolyásolja (többek között a felhasznált üveganyag minősége, annak megmunkálási módja; az antireflexiós bevonatok típusa, száma , vastagsága; minőségellenőrzés; stb) nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a két – hasonló kinézetű – termék ugyanolyan minőségű, de elhamarkodott kijelentés lenne azt is mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. Sajnos mivel a megrendelők gyártási specifikációikat konkrétan, számszerűen szinte egy esetben sem publikálják, nehéz objektív összehasonlítást készíteni. Mindenesetre ha két hasonló kinézetű, paraméterű optika akad a kezünkbe legjobb saját szemünkkel meggyőződni van-e különbség köztük.

Kézbevéve mindkettőt nézzük meg van-e az antireflexiós bevonatok között különbség: azonos szinűek-e, a lencsék széle feketére van-e festve, azonos-e a foglalatok megmunkálása. Amennyiben nem látunk eltérést, a tesztet folytassuk az csillagos ég alatt. Egyszer az egyik, egyszer a másik optikán keresztülnézve vizsgáljuk meg, látunk-e különbséget a beállított objektumon. Amennyiben nem, jó eséllyel ugyanarról a termékről van szó csak más köntösben. Ellenkező esetben nézzük meg megéri-e az árkülönbség a minőségi különbséget.

A fentiek illusztrálására egy példát említenék a számítástechnika világából: a Compaq nem gyárt egereket hanem a Logitechtől szerzi be azokat és saját nevével ellátva hozza forgalomba. Ennek köszönhetően egy Compaq felirattól (meg a csomagolástól) eltekintve a két egér teljesen ugyanaz (ez mutatja, hogy a Compaq egér alján ott virit a Logitech felirat).

Ellenkező példa, a Samsung és Samtron monitorok esete. Kinézetre szinte teljesen megegyeznek (a feliratot kivéve) ám a Samsung a saját, magas minőségi kritériumainak nem megfelelő képcsöveket Samtron néven árulja. Ennek köszönhető, hogy a teljesen ugyanolyan kinézetű monitor azért eltérő minőséget takar.

Összegezve a fentieket: ha két nagyon hasonló termék akad a kezünkbe éljük a gyanúval, hogy ezek akár ugyanolyan minőségű optikát rejtenek, de akár eltérő minőségűek is lehetnek. Legjobb tehát saját szemünkkel meggyőződni erről!

Eltérések Makszutov/GSO 3x barlow és a nagyon hasonló kinézetű TS 3x barlow között:

  1. „A Makszutov/GSO 3x barlow „Fully Multi-Coated” – szemben a TS márkával, ahol csak a „Multi-Coated” szerepel). […] Ami tény: ránézésre a TS változatéhoz képest ennek a Barlow-nak a lencsebevonata határozottan sötétzöldebb.”
  2. „A lencsetagokat magába foglaló elem belső felülete matt fekete, ugyanez a rész a TS-féle verzióban fehéres”

Az alábbi linken ebben a témakörben végzett összehasonlitásról olvashatunk: 3x apo barlow összehasonlitó teszt