Megérkeztek a ToupTek asztrokamerák!

A ToupTek név kevéssé cseng ismerősen, pedig nem egy új cégről van szó. A kínai székhelyű gyártó régóta készít kamerákat: korábban a mikroszkóp-piacra szánt eszközöket gyártott, ám az utóbbi években egyre több, általa fejlesztett csillagászati célú asztrokamerával találkozhattunk már. A ToupTek asztrokamerái számos márkanév alatt megtalálhatóak, nemcsak Nyugat-Európában, de idehaza is (pl. Omegon, Lacerta, Explore Scientific).

Mikroszkóp kamerákat már évek óta rendelünk a ToupTektől, most nyitottunk a csillagászati termékeik irányába, és számos eszközt felvettünk és a közeljövőben felveszünk a kínálatunkba. Többféle asztrokamera és más kiegészítő (off-axis guider, szűrőváltó, vezérlés) elérhető lesz kínálatunkban.

ToupTek asztrokamera sorozatok

A ToupTek asztrokamerák bonyolult gyári terminológiája helyett egyszerűbb, saját jelzővel láttuk el a termékeiket. Ennek megfelelő három fő csoportot (sorozatot) különböztethetünk meg:

  1. Vezető kamerák (Astro-G) – mint nevük is mutatja – elsősorban vezetőkameraként történő használatra ajánlottak. Jellemzőjük a kedvező ár, valamint a beépített UV/IR blokk szűrő. Kialakításuknak köszönhetően 1.25″-es okulárkihuzatba egyszerűen beletehetőek. USB 2.0 csatlakozással rendelkeznek, mely szabvány alacsonyabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Emiatt bolygófotózás során csak alacsonyabb képfrissítés érhető el ezáltal belépőszinten javasolható eszközök. Kattints ide a ToupTek Astro-G kameráink megtekintéséhez.
  2. Bolygózó kamerák (Astro-P) kifejezetten Nap-, Hold- és bolygófotózásra optimalizált eszközök. Közös jellemzőjük a gyors, USB 3.0 adatátviteli mód, mellyel magasabb képfrissítés érhető el, valamint az UV/IR blokk szűrő hiánya. Emiatt infravörös tartományban is használhatóak képalkotásra, mellyel javítható a felvételek minősége. A kategória tetején található a rendkívül népszerű Sony IMX 585 szenzorral szerelt Astro-P 585C színes kamera, melyen beépített ventilátor is helyet kapott. A ventilátor a kameráról „elfújja” a meleg levegőt, csökkentve ezáltal a túlmelegedést és így a zajt. Kattints ide a ToupTek Astro-P kameráink megtekintéséhez.
  3. Mélyegező kamerák (Astro-D) nevüknek megfelelően kifejezetten mély-ég fotózásra kifejlesztett eszközök. Peltier hűtéssel rendelkeznek, így környezetük hőmérséklete alá képesek hűteni a szenzort akár -45 ℃ fokkal. Nem található bennünk UV/IR szűrő, ellenben rendelkeznek 512 Mbyte DDR3 memória pufferrel, mely nagyobb mint más gyártók esetében alkalmazott méret. A sorozat „csúcsa” az APS-C méretű, hűtött szenzorral szerelt Astro-D 2600C színes kamera. Kattints ide a ToupTek Astro-D kameráink megtekintéséhez.

A közeljövőben további újdonságok várhatóak a ToupTek-től, többek között a nagyon várt AstroStation vezérlőegység ….