Kipróbáltuk: ZWO EAF fókuszírozó

Régóta kerestem olyan léptetőmotoros fókuszmotort és vezérlést, mely számítógépre csatlakoztatható, a népszerű SkyWatcher távcsövekre rászerelhető és mindemellett nem csillagászati árú. Felcsillant a szemem, mikor a kameráiról méltán híres ZWO új termékét, az EAF fókuszírozót megláttam az interneten, majd sikerült Magyarországon talán elsőként kipróbálnom.

DC motor vs. léptető motor

Kategóriájában ugyan nem az első ilyen termék, azonban abban biztos vagyok, hogy kedvező ára, kiváló minősége vonzóvá teszi a profizmusra törekvő amatőrcsillagászok körében, különösen azoknál, akik távvezérelt rendszerben gondolkoznak. De ne rohanjunk előre, sőt tegyünk egy kis kitérőt. A fókuszmotoroknak két elterjedt típusa van: léptetőmotoros és DC motoros vezérlés. A DC motoros vezérlés kifejezetten olcsó megoldás is lehet, a SkyWatcher fókuszmotor is ezt a megoldást alkalmazza. A DC motor működésének lényege, hogy mindaddig forog a motor amíg feszültség alatt van, a feszültség változásával változik a sebessége is. Hátránya, hogy működési elvéből fakadóan – enkóder nélkül – garantáltan ugyanabba a pozícióba nem állítható vissza, ami az automata fókuszbeállítás során egyértelműen problémát jelent. A léptetőmotoros megoldások – mint amilyen a ZWO EAF is – működése sokkal precízebb: pontosan leszámolható hány lépést tesz meg, így lehetőség van garantáltan ugyanabba a pozícióba visszaállítani. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a DC motor tengelyére enkóder is szerelhető, mellyel a léptetőmotorokhoz hasonló működési pontosság érhető el, némi költségnövekedés árán.

A számítógépes fókuszálás előnyeit nem kell túl sokat részletezni: a távvezérlés lehetősége teljesen nyilvánvaló, mint az, hogy a szoftverek képesek akár automatán megtalálni a pontos fókuszt, sőt kompenzálni is tudják a hőmérséklet-változásból fakadó „fókusz-vándorlást”. (Utóbbi funkciók leginkább a léptetőmotoros vezérlés esetén érhetőek el.)

Első benyomások

A fentiek miatt nagy izgalommal bontottam ki a ZWO EAF (Electronic Automatic Focuser) fókuszírozóját. Szép piros fémdobozban kapott helyt a motor és a vezérlő elektronika. Igazán elegáns megoldás. A csomag része még egy USB kábel, L-adapter a fókuszírozóra szereléshez, valamint négy olyan illeszték, melyekkel a különböző átmérőjű fókuszírozó-tengelyekre szerelhető a motor. Ezek az illesztékek „be vannak irdalva”, hogy némileg rugalmasan kissé el tudjanak hajolni. Minden egyes alkatrész fém, elsőre nem sok kivetnivalót találtam a csomagban levő alkatrészeken. A vezérlés mellé megvásárolható egy kézivezérlő, valamint egy hőmérséklet-érzékelő szenzor is. Az egység 12V-ot igényel, szabványos DC tápcsatlakozója van. A gyártó szerint 5 kg súlyt is képes mozgatni, túlterhelés esetén jelez.

Nem olyan egyszerű, mint amilyen szép

Elsőként egy „hétköznapi” egysebességes SkyWatcher Crayford-fókuszírozóra szereltem fel, a gyártó legtöbbet eladott komolyabb távcsövein ez a fókuszírozó van. A dolog sajnos nem volt annyira triviális, mint elsőként gondoltam. Ennek több oka van: ugyanaz a négy csavar szorítja a fókuszírozó-tengelyét mint ami az L-adaptert rögzíti tehát az összeszerelés során figyelni kellett arra, hogy ne szorítsam túl a csavarokat különben megszorul a fókuszírozó. Az adapter ívelt felületen történő pontos rögzítése szintén némi ügyességet kívánt, továbbá a fókuszírozó tengelyét is el kellett tolni, hogy az a motor tengelyével összeköthető legyen. Az is nehezítette a felszerelést, hogy az L-adapteren a csavarok vájatának távolsága nem volt teljesen egyező a fókuszírozón levő csavarok távolságával, ha 0.5 mm-rel még nagyobb az eltérés, akkor már csak a reszelő segíthetett volna.

Összességében nem volt számomra „plug-and-play” megoldás a fókuszmotor rögzítése az egyszerűbb SkyWatcher Crayford-fókuszírozóra, de némi bénázás után azt gondolom jól sikerült. Remélem másnak gyorsabban menni fog, ha már a buktatókat megismeri ebből a leírásból.

Elsőként a kézivezérlőt csatlakoztattam a vezérléshez, mely rendkívül könnyű, kézbesimuló szerkezet. A motort szinte zajtalanul és nagyon lassan mozgatta. Alapvetően egy „fapados” egység, funkciói mindössze az előre-hátra irányban valamint két sebesség közti választásban merül ki. Apró praktikuma egy zsinór, mellyel fellógatható az egység, ha nincs használatban. Szintén jó tulajdonsága, hogy kábele szilikonos, hidegben kevéssé hajlamos „megfagyni”.

Számítógépes üzembe helyezés

Számítógéphez csatlakoztatva a Windows (annak is régebbi, 7-es verziója) azonnal felismerte a fókuszvezérlőt, mint USB beviteli eszközt és automatikusan telepítette a szükséges eszközillesztőt. A fókuszmotor ASCOM interfészen keresztül érhető el, így bármelyik szoftver képes használni, mely ismeri ezt a „nyelvet”. Az ehhez szükséges ASCOM illesztőprogram a gyártó weboldaláról letölthető, feltelepítése szintén fél perc alatt megtörtént. Összességében sokkal gyorsabb sikerült a szoftveres üzembe helyezés, mint a „fizikai” felszerelés.

Számítógépes vezérlés kapcsán említem meg, hogy összeköthető a ZWO ASIAir eszközével is, melyet külön nem teszteltünk.

First light

Azok akik telepítést követően valami „csilli-villi” programot keresnek a számítógépen a fókuszírozó használatához, valószínűleg csalódni fognak. A ZWO nem készített saját szoftvert, ASCOM eszközillesztőjének felhasználói felületén lehet viszonylag fapadosan a motort mozgatni előre/hátra vagy megadott pozícióba. Természetesen nem hagyott cserben a gyártó bennünket: mivel ASCOM kompatibilis termékről van szó, a fókuszírozó vezérelhető más fejlesztők által készített (ún. third-party) szoftverrel is. Ebből szerencsére sokat találunk az interneten, akár ingyen letölthető változatban is: Astro Photography Tool (APT), FireCapture, SharpCap – csak pár a teljesség igénye nélkül. (Ezek egyébként videofelvétel-rögzítő szoftverek, pusztán részfunkciójuk a fókuszmotor-vezérlés.) A termék képességeit legjobban az azt használó szoftverek mutatják meg: az APT képes automata fókuszálásra, vagyis egy csillagot kiválasztva emberi beavatkozás nélkül beállítja az élességet. FireCapture-ben pedig lehetővé teszi – szűrőváltó használata során – hogy a szűrők váltásakor a fókusz automatikusan módosuljon (ennek természetesen feltétele az előzetes betanítás).

Használat előtt a fókuszmotort konfigurálni kell: meg kell adni a nullpozícióját és a maximálisan engedélyezett lépésszámát. „Nullázni” a fókuszírozó legalacsonyabb pozíciójában kell, továbbá meg kell határozni hány lépés után éri el a fókuszírozó a legjobban kitekert helyzetét. (A fenti SkyWatcher modell esetén ez kb. 17 500 lépést jelent.) A későbbiekben a két szám – mint határértékek – között tetszőleges pontra beállíthatjuk a fókuszírozót. Ezt a beállítást – beleértve az aktuális pozíciót – „megjegyzi” az elektronika, tehát a következő használat során ugyanonnan folytathatjuk a munkát.

Az eszközillesztőben lehetőség van ki- és bekapcsolni a hangjelzést. Ez a fókuszálás megkezdésekor történik, ami némileg zavaró volt nekem, célszerűbbnek látnám a feladat befejezését jelezni ily módon. Itt van lehetőség holtjáték-kompenzációt is megadni.

Összefoglalva

A ZWO EAF fókuszmotor-vezérlő alapvetően egy jól kidolgozott eszköz, egy-két apró bosszantó tulajdonságát leszámolva kiváló termék. Külön kiemelném a kompakt kivitelét. Ugyan önmagában is használható a kézivezérlője segítségével, ekkor azonban funkcionálisan nem tud többet, mint az olcsóbb SkyWatcher motoros fókuszírozó. Sőt a kevesebb sebességfokozat, illetve a plusz tápkábel egyértelműen hátrányára írható, egyedül a precízebb működés ami mellette szól. Számítógépről történő vezérlés során ezek a negatívumok eltűnnek, így leginkább azok számára ajánlott a termék, akik egy számítógépről történő távcsővezérlés részeként vásárolják meg.

A terméket forgalmazza a Makszutov.hu távcső bolt.