ZWO Seestar S50 okostávcső – az asztrofotózás új szintje?

Az asztrofotózás az amatőrcsillagászat talán legdinamikusabban fejlődő ága. A távolkeleti ZWO rendkívül sikeres ezen a területen, hiszen számos innovatív újdonsággal látja el az amatőröket. Különösen népszerűek az asztrokamerái, de elterjedt az elektronikus fókuszírózója (EAF) vagy az ASIAir miniszámítógépe. Újabban azonban mechanikákat sőt, apokromatikus távcsöveket is gyárt. A ZWO Seestar S50 okostávcső mindez egyben: egy mobiltelefonról (vagy tabletről) vezérelhető asztrofotós műszer.

ZWO Seestar S50
ZWO Seestar S50

A távcső főbb paraméterei:

  • 50/250-es háromtagú (triplet) apokromatikus objektív
  • 2.1 megapixeles Sony IMX462 szenzor 1920×1080 pixel felbontással
  • azimutális goto mechanika wifi vezérléssel
  • 64 GB belső memória
  • beépített akkumulátor
  • elektronikus fókuszírozó
  • UV/IR blokk szűrő
  • keskenysávú (dual-band) mély-ég szűrő
  • páramentesítő
  • napszűrő

Ha még nem lenne mindez elég, a csomagot egy ultrakönnyű, szénszálas anyagból készült tripod és egy hordtáska teszi teljessé.

ZWO Seestar S50 – korlátok és lehetőségek

Érdemes szem előtt tartani, hogy a távcső egy kezdőknek szánt asztrofotós műszer. Az azimutális mechanika miatt óhatatlanul elforog a látómező és vezetés (guiding) sincs. A maximális expozíciós idő 10 másodpercben van limitálva: ez idő alatt az egyes képkockákon ugyan nem vehető észre a látómező elforgás de több képkocka feldolgozását követően már jelenetkezik. A képrögzítő Sony IMX462 szenzor 12 bites és 5.6 x 3.2 mm méretű, a leképzett égterület mérete 1.28° x 0.72°. A kis átmérő és rövid fókusz miatt a bolygók részletfelvételeinek megörökítésére nem alkalmas a távcső. Vizuális használatra semmilyen módon nincs lehetőség. Vezérlése alapvetően mobiltelefonról, tabletről történik Android vagy iOS operációs rendszer alól.

A gyári tripod meglehetősen alacsony, mindössze kb. 40 cm magas, szerencsére szabvány 3/8″-es menet segítségével más (fotó)állványra rátehető. A komplett szerkezet mindössze 3 kg. A távcső 6000 mAh kapacitású beépített akkumulátorral rendelkezik, mely kb. 6-7 óra üzemidőt biztosít. Az akkumulátor USB-C csatlakozón keresztül tölthető, illetve ez a port szolgál az eltárolt felvételek számítógépre való letöltésére.

Kezdő felhasználók mindenek felett

A ZWO Seestar S50 fejlesztése során – beleértve a mobiltelefonos alkalmazást – kifejezetten a kezdő felhasználók igényeit tartották szem előtt. A grafikus felhasználói felület meglehetősen intuitív, jól áttekinthető, sőt időnként angol nyelven hangosan bemondja éppen mit csinál. A nyitóképernyőn legfelül a Seestar fotója látható, melyre rábökve a konfigurációs oldal jön fel. Alatta egy praktikus újítás, az aktuális megfigyelőhely időjárási előrejelzése valamint a Hold fázisa jelenik meg. Ezt követően az elérhető fotózási módok láthatóak: mélyég-, Nap-, Hold- és tájfotózás. Alatta az este látványosabb jelenségeiről látunk egy összefoglalót. A képernyő legalján egy menü listát találunk, többek között bejelentkezhetünk a Seestar közösségbe és online megoszthatjuk az éppen aktuális megfigyelésünket is.

Az alkalmazás figyelmeztet, ha az állvány nem vízszintesen áll és egy egyszerű grafikus megoldással segít a vízszint „megtalálásában”. Talán ez az egyetlen kötelezően elvégzendő beállítás a távcső használata előtt.

Mély-ég fotózás

Valószínűleg a mély-ég fotózás (vagy ahogy a felület egyszerűen nevezi: csillagfigyelés) a legtöbbet használt része az alkalmazásnak. A funkciót elindítva rögtön láthatjuk a kamera élőképét. A távcsövet mozgathatjuk manuálisan egy szoftveres „joystick” segítségével, vagy tetszőleges objektumot kikereshetünk a csillagtérképen. Elsőre már-már zavaró volt, hogy a goto funkció működéséhez semmiféle betanítás nem volt szükséges, lényegében „magától” működött. Nyilván ehhez kiegészítő elektronikák garmadája szükséges: a megfigyelőhely koordinátáit a mobiltelefon GPS-e kérdezte le, de a távcsőben van vízszintmérő, valamint iránytű is.

A csillagtérképet kiválasztva kikereshetjük az észlelni kívánt objektumot, majd a Gazing – „bámulás” – feliratú gombbal ráállíthatjuk a Seestart. Ezt meglepően pontosan, bár kissé lomhán tette meg – valószínűleg a beépített plate-solve algoritmus lassította le, de tette egyúttal pontossá a műveletet. (Plate-solve az az eljárás, mikor a távcső az általa „látott” képet összeveti a csillagkatalógusával, meghatározva ezáltal a valódi pozícióját az égen.) A vezérlés maximális sebessége 6 °/mp, és rendkívül csendes, annyira, hogy többször meg kellett néznem, egyáltalán mozog-e a távcső. A fókuszálás elvégezhető manuálisan (miután ezt a funkciót engedélyeztük) illetve automatikusan. Szükség esetén a beépített keskenysávú szűrő a fényútba helyezhető, sőt egyes objektumok esetén a távcső ezt „magától” is megteszi. A felvételek rögzítését követően elkezdődik a „fotózás”, bár inkább EAA-nak nevezném.

Mi az EAA?
Az EAA az elektronikusan segített csillagászat kifejezés angol rövidítése, melynek során a távcsőbe helyezett kamera által készített (rövid expozíciós idejű) felvételeket folyamatosan számítógépre – vagy jelen esetben mobiltelefonra vagy tabletra – továbbítja az eszköz. Az egymást követő felvételek valós idejű feldolgozása (stacking) során képkockáról képkockára javul a szinte valós időben kapott kép minősége.

A ZWO Seestar S50 ezt a technológiát alkalmazza: az elektronikus feldolgozásnak hála az 50 mm-es átmérő olyan részleteket is megmutat, amit vizuálisan sokkal nagyobb távcsőtől várhatunk. A távcső egyébként alapból ezt az összegzett képet menti el a belső tárolóhelyén, de van lehetőség az egyes képkockák elmentésére utólagos feldolgozás céljából. A képrögzítés során azokat a felvételeket amik bemozdulnak, egyszerűen eldobja – sajnos minél közelebb van az objektum a zenithez, annál nagyobb ezeknek az aránya.

Mi lesz a komoly(abb) fotózással?
Ha valaki többet szeretne kihozni a távcsőből akkor meglehetősen korlátozott lehetőségei vannak. Legegyszerűbb megoldás, ha a távcső által feldolgozott képet valamilyen grafikus szoftverrel (pl. Photoshop) saját magunk „tuningoljuk”. Akik szeretnek elmélyedni a képfeldolgozás rejtelmeibe, azok az objektumról készített .fit formátumú képkockákat átmásolhatják számítógépre és ott dolgozhatják fel az alapoktól kezdve.

A távcső egyes részegységei nem cserélhetőek, fejleszthetőek. Amire esetleg lehetőség van az „házilagos” megoldással 2″-es szűrők használata a távcső objektívje előtt, ha a beépített dual-band keskenysávú szűrő helyett másfajtát szeretnék kipróbálni.

Nap- és holdfotózás

Ahogy korábban említettük a távcső korlátozottan alkalmas a Nap és a Hold fotózására. A rövid fókusz miatt az égitestek részletfelvételeinek megörökítése nem lehetséges, leginkább telekorongos fotókat tudunk készíteni. Központi csillagunk fotózására találunk egy napszűrőt a csomagban. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva a manuális fókuszálás nem elérhető, csak az automata megoldás áll rendelkezésre.

A menüben kiválasztva a nap- ill. holdfotózás funkciót, a távcső rááll az adott objektumra és bekapcsolja a nap- ill. holdkövetést. A kapott kép minősége jónak mondható, már a mobiltelefon kijelzőjén láthatóak napfoltokat körbevevő fáklyamezők. A távcső bolygófotózásra nem javasolható, érdekességképpen megosztunk egy Jupiter-felvételt.

Természetfotózás

Természetfotózás során tetszőleges célpontról készíthetünk felvételeket, ilyenkor szoftveres joystick segítségével manuálisan tudjuk a távcsövet mozgatni. A gyártó szerint 1750 mm-es teleobjektívvel megegyező felbontást kapunk. A gyakorlatban ez elég nagy „nagyítást” jelent: a Duna egyik partján állva a másik oldalon levő Parlament épületéből csak az ablakok fértek a képbe. Az állóképen túl lehetőség van video- vagy akár timelapse felvételt készíteni. Ebben a módban sem elérhető a manuális fókuszálás, csak az automata megoldás áll rendelkezésre.

Kinek ajánljuk?

Sokáig gondolkodtam kinek lehet jó ez az okostávcső. Azok akik úgy gondolják az 5 cm-es átmérő nem sokat mutat meg az égboltból, jó ha szem előtt tartják, hogy a mélyég objektumokról mutatott kép részletgazdagabb, színesebb, mint ha egy akár 30 cm átmérőjű távcsőbe tekintenénk bele. A kis méret és súly, valamint az intelligens vezérlés miatt a kitelepülés és a távcső használata ennél könnyebb nem is lehetne.

Lehet azt is kritizálni, hogy kicsi a szenzora, elforog a látómező, a követés nem tökéletes – szóval profi asztrofotósok számára „kevés” a tudása. Mégis, a ZWO Seestar S50 okostávcső minden olyan funkcióval rendelkezik, mely az égbolt objektumainak megörökítéséhez szükséges: kiváló optika, számítógépes mechanika, motoros fókuszálás, kamera, mélyég szűrő stb. Azok, akik az asztrofotózás élményét a lehető legkevesebb „bénázással” szeretnék megtapasztalni, nem fognak csalódni.