Távcsöves alapismeretek: szűrők

Szűrők használatával távcsövünk teljesítőképességének határát tolhatjuk ki egy picit. A különféle objektumok más és más szűrők használatát igénylik, eszerint több típusról is beszélünk.

Színszűrők

Színszűrőket leginkább a bolygók felszíni alakzatainak kiemelésére használnak. Attól függően, hogy mely színeket blokkolnak, illetve engednek át az egyes bolygók felszíni alakzatai feltűnőbbé válhatnak.

Napszűrők

A Nap megfigyelésénél két problémával is meg kell küzdeni. Egyik a túl sok fény, a másik a Napból áradó éltető meleg, infravörös sugárzás. Mindezen akadályok leküzdésére többféle megoldás létezik, de a legjobb és legbiztonságosabb eredményt a távcső belépő nyílásában elhelyezett, azt teljesen eltakaró szűrők jelentik, amelyek mind a fénycsökkentést, mind a hővisszaverést elvégzik. NE használjunk okulárra erősíthető napszűrő eszközt, mivel a koncentrált hő hatására könnyen tönkremennek és visszafordíthatatlanul megkárosítják szemünk világát.

Többféle anyag, megoldás forog közszájon, így pár évvel a teljes napfogyatkozás után is, kezdve a kormozott üvegtől a virágcsomagoló fóliáig. Szögezzük le, tökéletes védelmet csak az erre a célra gyártott napszűrők jelentenek, amelyek lehetnek fólia vagy üvegszűrők. Az üvegszűrő lényegesen drágább, de masszívabb, míg a fólia olcsóbb, de sérülékenyebb megoldás.

Mély-ég szűrők

A mély-ég szűrők meglehetősen bonyolult szűrők, mivel a látható fény hullámhossz-tartományából csak igen keskeny sávo(ka)t engednek át. Egy csillagközi köd viszonylag kevés, jól körülhatárolható hullámhosszon bocsát ki magából fényt. Amennyiben szűrőnk csakis ezeket a hullámhosszakat engedi át, akkor az objektum fénye szinte veszteség nélkül eléri okulárunkat, ám a környező, zavaró fények nem. Ez azt jelenti, hogy az objektum sokkal feltűnőbben, részletgazdagabban látszik – szinte „kiugrik” az égi háttérből.