Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

Egy csillagászati távcső a szükséges kiegészítőkkel (állvány, okulárok, stb.) viszonylag drága mulatság, leszámítva talán a Tesco olcsó és gazdaságos optikáit :-). Mivel legtöbbünk számára fontos, hogy ne kidobott pénz legyen a távcsőre kiadott összeg, ezért ennek érdekében igyekezzünk döntésünket a lehető legjobban megfontolni. Akkor leszünk a legboldogabbak, ha biztosan az igényeknek megfelelő csillagvizsgáló távcsövet vesszük. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön egy méregdrága optikával kezdjünk, sőt még csak azt sem, hogy a legnagyobbal.

Csillagászati távcsöveinket itt találja meg >>

Legyünk tisztában, mire képesek az amatőrcsillagász távcsövek!

Nagy távcsöves felvételeken felnőve, könnyen csalódás érheti a kezdőt, ha frissen vásárolt csillagnéző távcsövét az ég felé fordítja, és döbbenten tapasztalja, hogy alig lát részleteket a Jupiteren, illetve a mély-ég objektumok nem többek homályos pacáknál, semmiben sem emlékeztetve a fényképekre. Jegyezzük meg: vizuálisan a legritkább esetben érhetjük el a fényképezőgéppel készített felvételek minőségét, arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatlan szem nincs annyira „kiélezve” a részletek meglátására. További nehézséget jelent, hogy a városok fényszennyezett ege alatt a csillagászati távcsövek nem tudják magukból kihozni a maximumot, teljesítményük jelentősen korlátozott.

Akkor mégis mit és hogyan láthatunk a saját szemünkkel egy adott méretű, típusú, gyártmányú műszerben?! A válasz egyszerű: győződjünk meg a saját szemünkkel! Erre a legjobb alkalmat a csillagász táborok jelentik, ahol rengeteg különféle méretű, fajtájú műszert ki lehet próbálni. (Azt azonban ne feledjük, hogy a vidéki, sötét égbolt után egy városi, fényektől elvakított égen ugyanaz a távcső sokkal gyengébben „muzsikál”!) Szintén jó ötlet egy csillagvizsgálóba ellátogatni vagy ismerősök, barátok távcsöveibe belekukkantani!

Kapcsolódó irodalom: Mit figyelhetünk meg az égbolton?

Melyik csillagászati távcső típust szeressem?

Kezdők számára legtöbbször nehéz kérdés a megfelelő teleszkóp kiválasztása. Vásárlás előtt célszerű tisztában lenni a különféle típusú távcsövek előnyeivel-hátrányaival, és ezek ismeretében nekünk kell mérlegelni, hogy számunkra melyik műszer a legoptimálisabb. Kérdezzünk meg szakmabelieket illetve kereskedőket, hogy mit ajánlanak, azonban ne számítsunk arra, hogy mindenki ugyanazt fogja javasolni. Ha megismerjük a különféle optikák, mechanikák előnyeit és hátrányait (melyről korábban esetleg csak hallottunk/olvastunk), nyugodtabban tudunk dönteni.

Csillagász távcső vásárlásakor az alábbi 5 kérdésre érdemes tudni a választ:

  1. Állandó helyen lesz felállítva vagy kocsival, netalán hátizsákkal fogunk észlelőtúrákat tenni?! Egyszóval: mennyire fontos a hordozhatóság.
  2. Elsősorban a bolygókra vagyunk kíváncsiak vagy a távoli galaxisokra is?
  3. Csak vizuális célokra keresünk műszert vagy fotózni is szeretnék vele?
  4. Mi a fontosabb: a puszta teljesítmény, vagy inkább a kényelmes, automatikus használat?
  5. Mi az anyagi keret?

Minden távcsőnek van előnye és hátránya, emiatt olyan műszer nem létezik, amely minden szempontból optimális: valahol kompromisszumot kell kötni. Amennyiben sikerült (nehéz) döntésünket meghozni, és egy távcső boldog birtokosa vagyunk, ne feledjük: egy távcső igazi értékét az adja, mennyire használjuk!

Kapcsolódó irodalom: A csillagászati távcsövek típusai