Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

Egy csillagászati távcső a szükséges kiegészítőkkel (állvány, okulárok, stb.) viszonylag drága mulatság, leszámítva talán a Tesco olcsó és gazdaságos optikáit :-). Mivel legtöbbünk számára fontos, hogy ne kidobott pénz legyen a távcsőre kiadott összeg, ezért ennek érdekében igyekezzünk döntésünket a lehető legjobban megfontolni. Akkor leszünk a legboldogabbak, ha biztosan az igényeknek megfelelő csillagvizsgáló távcsövet vesszük. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön egy méregdrága optikával kezdjünk, sőt még csak azt sem, hogy a legnagyobbal.

Csillagászati távcsöveinket itt találja meg >>

Legyünk tisztában, mire képesek az amatőrcsillagász távcsövek!

Nagy távcsöves felvételeken felnőve, könnyen csalódás érheti a kezdőt, ha frissen vásárolt csillagnéző távcsövét az ég felé fordítja, és döbbenten tapasztalja, hogy alig lát részleteket a Jupiteren, illetve a mély-ég objektumok nem többek homályos pacáknál, semmiben sem emlékeztetve a fényképekre. Jegyezzük meg: vizuálisan a legritkább esetben érhetjük el a fényképezőgéppel készített felvételek minőségét, arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatlan szem nincs annyira „kiélezve” a részletek meglátására. További nehézséget jelent, hogy a városok fényszennyezett ege alatt a csillagászati távcsövek nem tudják magukból kihozni a maximumot, teljesítményük jelentősen korlátozott.

Akkor mégis mit és hogyan láthatunk a saját szemünkkel egy adott méretű, típusú, gyártmányú műszerben?! A válasz egyszerű: győződjünk meg a saját szemünkkel! Erre a legjobb alkalmat a csillagász táborok jelentik, ahol rengeteg különféle méretű, fajtájú műszert ki lehet próbálni. (Azt azonban ne feledjük, hogy a vidéki, sötét égbolt után egy városi, fényektől elvakított égen ugyanaz a távcső sokkal gyengébben „muzsikál”!) Szintén jó ötlet egy csillagvizsgálóba ellátogatni vagy ismerősök, barátok távcsöveibe belekukkantani!

Kapcsolódó irodalom: Mit figyelhetünk meg az égbolton?

Ismerjük meg az égboltot!

Az égbolt megismeréséhez leginkább türelem szükséges, valamint az égtájak ismerete, azaz megfigyelőhelyünkhöz képest merre esik pl. a déli vagy a nyugati irány. Számos papíralapú térképet megvásárolhatunk, azonban érdemes az internetről letölteni a teljesen ingyenes Stellarium nevű programot, mely rendkívül valósághűen tudja szimulálni a csillagos égboltot. Célszerű valami ismert objektumtól (pl. Göncölszekér) kiindulva megkeresni a környező csillagképeket, fényesebb csillagokat. Amennyiben már be tudjuk azonosítani a csillagképeket, nekiállhatunk a bennük található halványabb objektumok megkereséséhez.

Érdemes már az égbolttal való ismerkedés során binokulárt használni. Ezek az eszközök igen univerzálisak: nem lesznek feleslegesek egy távcső megvásárlása után sem, sokkal inkább kiegészítik egymást. Ezen túlmenően nappal, természetmegfigyelésre is jó hasznukat venni. Kezdésnek a 12×60 vagy a 10×50-es modelleket javasoljuk.

Melyik távcső típust szeressem?

Kezdők számára legtöbbször nehéz kérdés a megfelelő távcső kiválasztása. Vásárlás előtt célszerű tisztában lenni a különféle távcsövek előnyeivel-hátrányaival, és ezek ismeretében nekünk kell mérlegelni, hogy számunkra melyik műszer a legoptimálisabb. Kérdezzünk meg ismerősöket, barátokat mit ajánlanak, azonban ne számítsunk arra, hogy mindenki ugyanazt fogja javasolni. Ha megismerjük a különféle optikák, mechanikák előnyeit és hátrányait (melyről korábban esetleg csak hallottunk/olvastunk), nyugodtabban tudunk dönteni.

Távcső vásárlás előtt érdemes az alábbi 5 kérdésre tudni a választ:

  1. Állandó helyen lesz felállítva vagy kocsival, netalán hátizsákkal fogunk észlelőtúrákat tenni?! Egyszóval: mennyire fontos a hordozhatóság.
  2. Elsősorban a bolygókra vagyunk kíváncsiak vagy a távoli galaxisokra is?
  3. Csak vizuális célokra keresünk műszert vagy fotózni is szeretnék vele?
  4. Mi a fontosabb: a puszta teljesítmény, vagy inkább a kényelmes, automatikus használat?
  5. Mi az anyagi keret?

Minden távcsőnek van előnye és hátránya, emiatt olyan műszer nem létezik, amely minden szempontból optimális: valahol kompromisszumot kell kötni.

Kapcsolódó irodalom: A csillagászati távcsövek típusai

Hol kaphatók a csillagászati távcsövek?

Ha sikerült leszűkíteni a kört egy-két távcsőmodellre, akkor igyekezzünk minél több adatot begyűjteni róluk. A forgalmazóján túl javasolt a gyártó honlapját is felkeresni a leghitelesebb információk érdekében. Tudjuk meg, mik a gyenge pontjai, illetve mi az, amiben kiemelkedik kategóriájából. Gyakran kérdezik, megéri-e áruházi távcsövet venni? Nos, időnként elfogadható minőségű távcsövet is ki lehet fogni, mely (általában az okulárok cseréje után) viszonylag jól használható műszer lehet. Az eladók azonban ritkán tudnak szaktanácsot adni, így jól fontoljuk meg, innen vásároljunk-e!

Amennyiben sikerült (nehéz) döntésünket meghozni, és egy távcső boldog birtokosa vagyunk, ne feledjük: egy távcső igazi értékét az adja, mennyire használjuk!