Színszűrők Hold- és bolygó észleléshez

A színszűrők a bolygóészlelők kedvenc eszközei: használatukkal az égitestek felszínének részletei válnak könnyebben megfigyelhetővé. Nem hiányozhatnak semelyik bolygóészlelő eszköztárából!

Az alábbi listában feltüntetjük, hogy melyik égitesthez melyik szűrő használata javasolható. A szűrők kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy kisebb távcsövekhez világosabb szűrőt válasszunk, ellenkező esetben nagyon sötétté válhat a kapott kép.

Hold: Neutrál szűrő vagy a #15 sötétsárga szűrő segít a Hold ragyogását csökkenteni, ezáltal a kisebb részletek (apró kráterek, rianások, dómok) könnyebben láthatóvá válnak. Két darab polarizációs szűrőt egymásba csavarba a Hold fázisától és a távcső átmérőjétől függően kényelmesen változtathatjuk a fényáteresztés mértékét.

Merkúr: Ezt a bolygót meglehetősen nehéz megfigyelni, mivel legtöbbször a látóhatárhoz közel, világos háttér előtt lehet csak elcsípni. A #21 narancssárga vagy a #23 és #25 vörös szűrők sötétebbé teszik az égi hátteret, illetve megkönnyítik a bolygó fázisának megpillantását.

Vénusz: Kis távcsövekben a polarizációs szűrő segít a bolygó ragyogásának csökkentésében. Egyesek a #25 sötétvörös szűrő használatakor a felhőtakaró eltérő árnyalatait is meg tudták pillantani, mások #47 sötét lila szűrő esetén számoltak be ilyen megfigyelésről. Ez utóbbi szűrő egyébként a világos égi hátteret is sötétebbé teszi.

Mars: Kis méretéhez képest igen fényesen ragyog az éjszakai égbolton, s ez a fényáradat nehézséget jelent a finom felszíni részletek megpillantásában. A legjobb választás szinte minden távcső számára a #21 narancssárga szűrő, mivel lecsökkenti a fényes területek ragyogását, növelve ezáltal a sötét területek kontrasztját. Nagyobb távcsövekben a #23A és #25 vörös szűrők is használhatóak. A kék szűrő (pl. #80A) kiemeli a bolygó légköri jelenségeit, pl. a világos színű felhőket. A #15 sötétsárga szűrő szintén segít a felszíni részletek megpillantásában, emellett segíti a a sárgás porviharok megpillantását.

Jupiter: A Jupiter esetében kétféle hatást érhetünk el színszűrőkkel: egyrészről lecsökkentik a bolygók ragyogását, másrészről segítik a kis kontrasztú légköri jelenségek kiemelésében. A sötétebb sávok és a Nagy Vörös Folt a vörös színt verik leginkább vissza, ezért azok a szűrő használható leginkább amelyek ezt a színt kiszűrik. Ilyen a #80A kék és #11 zöld szűrő. Kisebb távcsövek esetén a #82 világoskék szűrő ajánlható.

Szaturnusz: A gyűrűs bolygó megfigyelésekor – hasonló felépítésének köszönhetően – a Jupiternél ismertetett szűrők használata javasolt. Ezen túlmenően azonban a sárga vagy a narancssárga szűrők jöhetnek jól a finom légköri sávok megfigyelésében.

Az alábbi táblázat egy ajánlást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy adott méretű távcsőhöz milyen szűrő használata javasolt:

 6-10 cm
10-20 cm
>20 cm
#21 narancssárga #21 narancssárga, #25 piros #25 piros
#82A világoskék #80A kék #80A kék, 38A sötét kék
#8 világossárga #12 sárga #15 sárga
#56 világoszöld #11 zöld #11 zöld
polarizációs szűrő polarizációs szűrő polarizációs szűrő