Starhopping példa

Az alábbi példában a C/2002 T7 Linear üstököst fogjuk beállítani, legalábbis elméletben. Az üstökös a 2003. november 27-én 22:40 perces pozícióban van ábrázolva, ekkor az előrejelzés szerint kb 10 magnitudós volt, vagyis nem számíthattunk arra, hogy kisebb, pl. 6×30-as keresőkben megpillanthatjuk.

Az első képen láthatjuk, hogy az üstökös a Perseus csillagképben nagyjából hol helyezkedik el: fényes csillagtól viszonylag távol, tehát a beállítását több lépésben fogjuk elvégezni. Első lépésben keressük meg szabad szemmel a Perseust, pontosabban annak második legfényesebb csillagát, a 2 magnitudós béta Per-t (Algol).

Ezt követően a keresőtávcsöben azonosítsuk a Béta (2.12 mg) – omega (4.63) – ró (3.39) és a kb. 6 magnis A-val jelzett csillagok által alkotott „fekvő Y alakzatot” (az ábrán sárgával jelöltünk). Figyeljünk arra, hogy a térkép a szabadszemes és az egyenes állású keresőnek megfelelően mutatja az irányokat (észak fenn, dél lenn, nyugat jobbra, kelet balra), más tájolású kereső esetén az irányok mások lesznek.

Ha ez megvan akkor állítsuk a keresőtávcső szálkeresztjének közepére az „A”-val jelölt csillagot. Ez még viszonylag könnyen látszik kis keresőkben is, így beállítása nem szabad hogy problémát okozzon.

Most váltsunk át a főtávcsőre (vigyázzunk arra, hogy az égtájak mások lesznek, mint a keresőben) és ellenőrizzuk valóban ugyanaz az „A” csillag van a látómezőben, mint a kereső szálkeresztjén. Ezt megtehetjük, hogy a térképen szereplő jellegzetes csillag háromszögeket, ill. egyéb alakzatokat a távcsőben is azonosítunk. Az ábrán narancssárgával jelöltünk egy lehetséges alakzatot, melyet közel egyforma fényességű kb 7.5-8 magnitudós csillagok alkotnak. Lépegessünk szépen a „B” jelű csillagra, majd a zölddel jelzett útvonalon ugorjunk át a kb. 8 magnis „C”-vel jelölt csillagra. )A mellékelt térkép a Newton távcsővek tájolásának megfelelően mutatja az égboltot, tehát „fejjel lefelé”.)

Kellő gyakorlattal és persze megfelelő határmagnitudóval rendelkező keresőben közvetlenül akár a „C” csillagot is beállíthatjuk.

Még egy ellenőrzés, hogy valóban „C” csillagot állítottuk be: ezt megtehetjük ha azonosítjuk a távcsőben a kb 10 magnitudós csillagok által „alkotott” lila háromszöget. Ha sikeresen megtaláltuk, akkor ez „alatt” keressük meg az üstököst, mely két másik csillag közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

Hangsúlyozzuk, hogy a fentiekben csak példát mutattunk a csillagról-csillagra történő ugrálásra. A konkrét esetben mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik csillagot állítja be a keresőben, majd onnan milyen útvonalon jut el a célpontig. Természetesen ehhez szükséges némi gyakorlat, de semmi esetre sem nagy ördöngősség.