Skywatcher GoTo mechanika vezérlése Stellarium-ból

Sokan használják a Stellarium nevű ingyen letölthető csillagászati programot könnyű kezelhetősége, esztétikus megjelenése és sokoldalúsága miatt. Megnézhetjük a jelenlegi vagy akár más időpontban is milyen objektumokat lehet látni, így még kitelepülés előtt megtervezhetjük az egész éjszakánkat. Fotózáshoz is nagy segítség a beállítható szenzor és távcső kombinációja, amivel előre láthatjuk hosszúexpozíciós képünkön mi fog látszódni.

Ám sokan nem tudják hogy számos előnye mellett még mechanikánk mozgatását is lehet ebből a programból vezérelni, ráadásul úgy hogy közben a programban folyamatosan nyomon kísérhetjük merre néz távcsövünk.

Hardver

A vezérléshez első körben a számítógépet kell a távcsövel összekötni. Ez megoldható a kézivezérlőn keresztül a hozzá kapott soros porti kábellel. (Ha a számítógépen nincs ilyen csatlakozás, akkor szükség lehet egy USB/soros átalakítóra is). Kézivezérlőt ekkor PC Direct módba kell kapcsolni. (régebbiek nem működnek így!) Ha PC-ről vezérlünk kézivezérlőn keresztül akkor maga a kézivezérlő teljesen használhatatlanná válik, így csak egy felesleges plusz eszköz.

Lehetőség van a kézivezérlőt teljesen kihagyni és direktben rákötni számítógépre a mechanikát. Így a kézivezérlőt elrakhatjuk, nem karcolódik, nem párásodik. Ehhez szükség van némi elektronikai ismeretre mivel a megfelelő kábelt házilag kell elkésziteni. Először is szükség van pl. USB-UART átalakítóra CP2102-es chippel, mely lehetővé teszi a kábel csatlakoztatását a számítógép USB portjára. Az eszköz Magyarországon is megvásárolható 1-2 ezer forintos tétel. A kábel másik felén levő csatlakozó a mechanika típusától függ: EQ3, EQ5 és HEQ5 esetén ún. RJ45-ös csatlakozó szükséges. Mivel a számítógépeknél használt ethernet csatlakozó is ilyen típusú ezt sima hálózati kábel elvágással készítettem. EQ6 esetén DSub9 csatlakozó szükséges.

A mechanika csatlakozó kiosztása a képeken látható.

A 12V-ot nem kell bekötni sehova ha külön adjuk a tápot a mechanikának, de adhatjuk ezen keresztül is. Az UART lábaira bekötjük a GND; RX; TX szálakat, de vigyázzunk ezek egyirányú kommunikációs csatornák ahol az RX a vevő TX az adó így A TX-et RX-el kell összekötni, az RX-et a TX-el.

Szoftver

– Legelső dolgunk az USB/UART adapter driverének telepítése. (A driver letölthető a gyártó honlapjáról, az általam használt modellé innen: https://www.silabs.com/products/mcu/Pages/USBtoUARTBridgeVCPDrivers.aspx Miután ez megtörtént kapcsoljuk össze a mechanikát a számítógéppel a kézivezérlőn keresztül vagy anélkül. Ezt követően a számítógép felismeri az átalakítót és kioszt számára egy COM portot. Eszközkezelőben láthatjuk melyik portot használja az eszköz és módosíthatjuk is. 15 alatt legyen mert az EQmod eddig tudja kezelni.

– Töltsük le az ASCOM platformot és telepítsük.http://ascom-standards.org/Downloads/Index.htm (jobb oldalt négyzetben)

– Töltsük le az EQASCOM nevű program valamelyik verzióját és telepítsük.http://sourceforge.net/projects/eq-mod/files/EQASCOM/

–  Ezután jöhet a StellariumScope. http://www.welshdragoncomputing.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=31&Itemid=39

Legörgetve válaszunk egyet és telepítsük. Mindegyikhez odaírták melyik stellariumot támogatja. Én a 2014-11-09-est választottam

– Töltsük le ehhez a megfelelő Stellarium-ot. (0.13.1)

A Stellarium oldalán legörgetve jobb oldalon korábbi verzióknál választhatunk. Válaszzuk a 0.13.1-est. Angle verzió a gyengébb gépekhez ajánlott (opengl nélkül). Telepítés után indítsuk el.

Stellarium-ban nyomjunk F6-ot és állítsuk be a megfigyelési helyet, pipa a jelenlegi legyen az alapértelmezetthez és bezár. Utána F2-t, majd bővítmények, Távcső irányítása és pipáljuk be a betöltés induláskor négyzetet. Ezt bezárhatjuk. Ég és megjelenés beállításoknál pipáljuk be a mélyég objektumokat és húzzuk kicsit feljebb a csúszkát hogy pár dolgot láthassunk. Ne nagyon mert sok lesz. Én a légkört ki szoktam venni. Bármi mást is beállíthatunk. Ezek után F2-t nyomva beállítások mentése gomb. Kiléphetünk a Stellarium-ból.

Ezek után indítsuk el a StellariumScope programot. Egyezzünk bele amibe kell pipa hogy ne mutassa ezt többet. A képen látható módon töltsük ki a mezőket a Stellarium Configuration alatt.

Select Mount gomb. Legördülő menüben EQMOD ASCOM HEQ5/6. Properties alatt állítsuk be a port-ot. Ne nyomjuk meg hogy ő keresse meg mert nem szokott sikerülni és sokáig tart. Site Information-nál adjuk meg az észlelés helyét. A pontosság érdekében a magasság is kell! Itt beállíthatunk mozgatási sebességeket is de az alap négy db elég. Engedélyezzük az Auto Meridian Flip-et is. Mindenre OK.

Nyomjunk Update Stellarium Configurationt!

StellariumScope-ban Connect. Ha minden jó akkor csatlakozik a mechanikához. (legyen bekapcsolva!)

Megkapjuk a távcső irányító ablakot. A villáskulcs ikonra kattintva kibővül a nézet:

Slew controls: Itt mozgathatjuk kézzel a mechanikát, legördülő menüből választhatunk előre beállított sebességet, vagy a csúszkákkal is állíthatjuk. Itt van még egy nagyon hasznos gomb a jele egy négyzetes spirál. Ezt folyamatosan nyomva tartva a mechanika egy négyzet alakú spirálban megy körben kifelé így ha nincs a látómezőben az objektum elsőre, könnyen megtalálhatjuk. (mellette csúszkával állítható az elmozdulás mértéke)

Track Rate: Követési sebességek. Nem szükséges használni mert mint a kézivezérlő esetében itt is ha a holdra állunk rá akkor azzal a sebességgel követ, mélyegeknél csillagsebességgel?

Park Status: Ugyanúgy leparkolhatunk mint kézivezérlővel. Jobbra mellette beállíthatunk más parkoló pozíciókat is.

Ne legyen leparkolva távcsövünk! ha mozgatni szeretnénk. Nem oldja fel magát csak ha mi nyomunk Unpark-ot..

StellariumScope-ban indítsuk el a Stellarium-ot.

Ekkor ahol a távcsövünk áll láthatjuk a Stellarium-ban is. Nincs más dolgunk mint kiválasztani egy objektumot és vagy nyomunk egy Ctrl + 1 -est  (előfordulhat más verzióban Shift + 1) ekkor azonnal elindul az objektum felé a mechanika, vagy Ctrl + 0 (alsó menüben a kis távcső szimbólum ugyanaz) és ekkor ezt kapjuk:

Itt Forgatás előtt mindig nyomjuk meg a kiválasztott objektum gombot a forgatás feletti legördülő menü legyen Scope, és mehet a forgatás.

Mechanika betanítása

Válasszunk ki egy fényes ismerős csillagot a programban majd forgassuk rá a távcsövet.

Ezek után Alt + Tab -al menjünk át az EQMod ablakba és ott az Alignment/Sync fülnél a User Interface-t állitsuk Dialog Based-re, erre megjelenik egy új ikon egy jegyzetfüzet zöld plusz jellel.

Erre az ikonra kattintva bejön az EQMod alignment tool.

Stellariumban nyomjunk a beállított csillagra egy ismételt forgatást, ekkor ide beíródnak a csillag koordinátái. Ebben az ablakban az RA és Dec Rate-tel szabályozzuk a sebességet és az irány gombokkal állítsuk a látómező közepébe a csillagot. Ha kész nyomjunk Accept-et. Az Alignment point-nál láthatjuk hány csillagot állítottunk már be. A kézivezérlővel ellentétben itt bármennyi csillagot beadhatunk. Ha végeztünk nyomjunk end-et.

Később ha bármilyen objektumra állás esetén pontatlanságot tapasztalunk bármikor felvehetjük az objektumot pontosításként ezzel a módszerrel.

Én ha fotózni szeretnék olyat amit nem látni a keresőben mert túl halvány akkor a fotózandó objektum közelében egy fényes csillagra nyomok Alignment tool-t és állítom be középre. Ezek után ha a fotózni kívánt objektumra fordítom a csövet egészen biztosan már az első képen is jól fog állni, maximum kicsit kell csak állítani a képkivágáson.

EQMod-ban lehet állítani továbbá a mechanika határait is. Nem csak ki be lehet kapcsolni hanem ha nem háromlábat használunk akkor szélesebb egyedi tartományt is lehet beállítani.

Mivel én a házból irányítom a távcsövet fotózásnál a pontosításnál kell valami amivel mozgathatom a mechanikát, hogy ne kelljen ki be rohangálnom. Erre is van megoldás: Game Pad configuration-nál be lehet állítani bármi vezérlőt. Nekem pl vezetéknélküli joystick van amivel nagyon egyszerű az állítgatás vagy csak a sima nézelődés pl holdon.

A Slew Controls-nál is és az Alignment Tool-nál is van egy PAD gomb. Erre kattintva billentyűzet numerikus gombjaival, vagy nyilakkal is irányítható, így egy vezeték nélküli billentyűzettel, vagy akár vezetékessel is el lehet boldogulni a vezérlő számítógéptől távol is.

Legközelebbi használatkor csak annyi a dolgunk hogy elindítjuk a StellariumScope-ot, csatlakoztatjuk a mechanikát és elindítjuk a Stellarium-ot. Ezek után csak a mechanika betanítása kell ha nem fix telepítésű.

Stellariummal történő vezérlés előnyei

Nagyon hasznos, hogy a Stellarium programban jobb felső sarokban beállíthatjuk saját távcsövünket, okulárjainkat, kameránkat, így láthatjuk melyik okulárral mit láthatunk, illetve az érzékelőbe mi fér bele.

Számítógépről való vezérlésnél, ha nem a távcső mellől figyeljük az eseményeket fotózáskor hanem a szoba melegéből, nem kell kirohangálni állítgatáskor a hidegbe. A folyamatos betanítás lehetősége miatt az objektum mindig pontosan a képben van.

Stellariumban láthatjuk mi merre van, megtervezhetjük a következő célpontot, láthatjuk mit fogunk látni az okulárban, míg kézivezérlőnél csak egy ismeretlen betű szám kombinációt látunk és nem tudjuk mi az, illetve hogy merre és meddig fog fordulni a távcső.

PHD-ben a kapcsolatoknál AUX-nek megadhatjuk az EQMod-ot így tudja ha mozgatjuk ne vezessen.

EQMod-on keresztül is vezethetünk ha nincs ST4 portunk vagy alkalmas kameránk.

Kérdések esetén szívesen válaszolok:

Kis László

kalalaa@gmail.com