Népszerű 20 mm-es okulárok tesztje

Vásárlóink gyakran kérdezik, melyik okulárt vásárolják meg távcsövük mellé. A választás valóban nem egyszerű, hiszen az áron felül fontos tényező lehet, hogy milyen műszerben kívánják használni, a képminőség avagy a kényelmes használat esetleg a jól korrigált látómező a fontosabb. (Esetleg mindegyik, de ilyenkor az a kérdés, hogy milyen mély a pénztárca.)

Az alábbiakban a legnépszerűbb okulárjainkat a 20 mm körüli fókuszban végigpróbáltuk. Pontoztuk és táblázatba szedtük a legfontosabb jellemzőiket, ez talán segít a döntésben. A tesztelést jobbára nappal végeztük földi céltárgyakon egy SkyWatcher 70/500-as refraktorral, de esetenként a csillagos ég alatt is összehasonlítottuk az okulárokat.

Super Bárium 20 mm: Egyszerű, háromtagú Kellner okulár. Alapvetően jól használható, bár a szélek felé haladva erősen elhúz, színi hibája is jelentősebb.

SkyWatcher Plössl 20 mm: Ez a mindössze négy lencsetagból felépülő okulár jól korrigált mindenféle hibával szemben, bár látómezeje mérsékeltnek mondható a manapság oly’ népszerű nagylátószögű okulárokkal szemben.

Scopium SWA 20 mm: A nagylátószögű okulárok között viszonylag egyszerű felépítése és hatékony bevonatai miatt jó a fényáteresztőképessége, így mély-egezésre különösen javasolt. Leginkább közepes vagy kis fényerejű távcsövekben teljesít jól: fényerős távcsövekben látómező-széli elhúzása jól érezhető. Kedvező ára és kiegyensúlyozott teljesítménye okán méltán az egyik legnépszerűbb okulárunk.

Baader Classic Ortho 18 mm: Az orthoszkópikus okulárok különösen jó hírnévnek örvendenek a bolygó- és holdmegfigyelők körében, lévén, hogy képélességük/kontrasztjuk kiemelkedő. A Baader Classic ortho okulár nem cáfolja ezt a feltevést, tesztünkben első helyen végzett ezen a téren.

Celestron 8-24 zoom okulár (20 mm): Legolcsóbb zoom okulárunk tisztes teljesítmény nyújt, ám képminőségben nem veszi fel a versenyt a fix fókuszú darabokkal. Különösen azon vásárlóink számára ajánljuk, akik a kényelemes használatot helyezik előtérbe pl. természetmegfigyelés során.

Baader Hyperion 21 mm: A sok lencsetag dacára kiváló képélességet és kontrasztot biztosít viszonylag nagy látómezőn keresztül. Gyenge pontja az egyszerűbb felépítésű modellektől kismértékben elmaradó fényáteresztő-képesség. Külön kiemelném azt az ötletes megoldást, hogy az okulárok fókusza gyűrűkkel változtatható.

Explore Scientific 18 mm: Tesztünk legnagyobb látómezejű versenyzője, mely komplex felépítésének dacára igen jól teljesített szinten minden téren. A Hyperion 21 mm okulárhoz hasonlóan fényáteresztés szempontjából kerül csak hátulra.

Baader Hyperion 8-24 zoom (21 mm): A Hyperion Mark III 8-24 zoom okulár szinte megcáfolja a változtatható nagyítású okulárokról alkotott képet. Képminősége alig marad el a fix fókuszú társától, egyedül látómezeje szűkebb érzékelhetően.

Nézzük a részletes teszt eredeményeket pontokba szedve:

Super Bárium 20 mm SW Plössl 20 mm Scopium SWA 20 mm Baader Ortho 18 mm Celestron 8-24 zoom (20 mm) Baader Hyperion 21 mm Explore Scientific 18 mm Baader Hyperion Zoom Mark III (21 mm)
Lencsetagok száma 3 db 4 db 5 db 4 db 8 db 8 db 6 db 7 db
Látómező nagysága 60° 50° 70° 56° 45° 68° 82° 52°
Betekintési kényelem 8.5 8.5 9 8.5 9 10 8.5 9
Képélesség és kontraszt 6.5 9 7.5 10 7 8.5 8.5 8.5
Széltorzítás LM korrekció 6 8 7 9.5 8 10 8 9
Fény- áteresztés 8 9 7.5 10 6.5 7 7 7.5
Színi hiba korrekció 8 10 9 8.5 7 8.5 9 8.5
Súly Kicsi Kicsi Kicsi Kicsi Közepes Jelentős Jelentős Jelentős
Ár

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Kapcsolódó irodalom: