Mire jók a különféle távcsövek?

Sokféle távcső van jelen a piacon: csillagászati távcső, éjjellátó távcső, keresőtávcső, binokulár, és még folytathatnánk a sort. Az alábbi rövid cikkben segítünk eligazodni, melyik milyen célra használható.

A távcső általánosságban megfogalmazva olyan optikai eszköz, amely felnagyítja a vizsgált objektum képét, így olyan részleteket figyelhetünk meg rajta, amire szabad szemmel nem vagyunk képesek. A mikroszkópokkal ellentétben a távoli élőlények, tárgyak megfigyelésére szolgál. Számos változata van aszerint, hogy milyen célra használják, az alábbiakban ezeket tekintjük át.

Binokulár

A binokulár kétszemes betekintést tesz lehetővé. Sokféle célra használható – típusától függően -, kezdve a nappali megfigyeléstől a csillagászati észlelésig. A kisebb frontlencse átmérőjűek jellemzően nappali nézelődésre alkalmasak, a nagyobb átmérőjű lencsével szereltek (50 milliméter és a felett) alkalmasak a szürkületi megfigyelésre, illetve a csillagászkodásra is. Különleges időjárási körülmények közt használhatók a gázzal töltött, párásodástól és beázástól védett típusok. Tengerészeti célokra, hajózásra speciális modelleket ajánlunk, melyek beépített iránytűvel ill. távolság/méret becslésre alkalmas skálát tartalmaznak A binokulárokat 15x-ös nagyítástól „felfelé” javasolt fotóállványról használni – részben a súlyuk miatt, részben, mert kézben tartva beremeg a bennük látott kép. Kattintson binokuláris távcsöveink megtekintéséhez.

Keresőtávcső

Keresőtávcsőnek a vadászok, mezőőrök, vadőrök hívják az általuk preferált binokuláris távcsöveket. Jellemzőjük a viszonylag kis nagyítás és a nagy látómező, emiatt a vad nappali és szürkületi megfigyelésére, illetve cserkelésre, mezőőri munkák végzésére használják. A vadászok a 42 milliméteres frontlencséjű távcsöveket cserkelésre, az 56 millimétereseket szürkületben, vadlesről használják.

Monokulár

A monokulár egyszemes betekintést lehetővé tevő, kis méretű, hordozható, könnyű távcső. Alapvetően földi célpontok nappali megfigyelésére szolgál, nagyítása ritkán nagyobb 30-szorosnál. Lényege a gyors bevethetőség (csak elő kell venni és belenézni), valamint a minden más távcsőhöz képest kis súly. Túrázáshoz, természetjáráshoz ajánlott. A kisebb nagyításúak elférnek ruhánk zsebében, a nagyobb nagyításúak is hátizsákunk kisebb sarkában. Kattintson monokuláris távcsöveink megtekintéséhez.

Spektív

A spektív ugyancsak egyszemes betekintést lehetővé tévő távcső, a monokulároktól eltérően azonban többnyire változtatható a nagyítása, amely elérheti akár a 60x-t is. Ez a távcsőfajta is alapvetően földi célpontok nappal megfigyelésére szolgál – tájnézegetésre, természetfigyelésre, madarászatra, vadászoknak vadbírálatra ajánljuk. Ezt a távcsövet már okvetlenül fotóállvánnyal kell használnunk – „kézből” tartva nagyon beremeg a kép a nagy nagyítás miatt. Kattintson spektívjeink megtekintéséhez.

Éjjellátó távcső

Az éjjellátó olyan speciális távcső, amelyet éjszakai megfigyelésre fejlesztettek ki. A minimálisan meglévő, lencsék által begyűjtött fényt (pl. csillagfény) az eszköz elektronikus úton erősíti fel és teszi észlelhetővé szemünk számára. Képes saját fényt is kibocsátani az infravörös tartományban, ezzel világítva meg a tájat vagy a vizsgált objektumot. Ennek köszönhetően az eszközzel teljes sötétségben (pl. egy sötét pincében) is „láthatunk”. Léteznek egyszemes, illetve kétszemes betekintést lehetővé tévő éjjellátók. Kattintson éjjellátóink megtekintéséhez.

Csillagászati távcső

A csillagászati távcsövek a Naprendszer égitestjeinek (Nap, Hold, bolygók), illetve a tágabb világűr objektumainak (csillagok, ködök, galaxisok) megfigyelésére alkalmas eszköz. Fontos jellemzőjük – a többi távcsőtípushoz képest – nagyobb súly és méret, különösen állvánnyal együtt. A távcső teljesítményét, azaz, hogy melyik típussal milyen „halvány” égitestet pillanthatunk meg, több egyéb paraméter mellett a lencse vagy tükör átmérője határozza meg. Egyes modelljeik alkalmasak nappali megfigyelésre is a spektívekhez hasonlóan. Kattintson csillagászati távcsöveink megtekintéséhez.

További olvasnivaló: