Milyen távcsövet válasszak?

Sokféle távcső van jelen a piacon: csillagászati távcső, éjjellátó távcső, keresőtávcső, binokulár és még folytathatnánk a sort. Az alábbi rövid cikkben segítünk eligazodni, melyik milyen célra használható.

A távcső általánosságban megfogalmazva olyan optikai eszköz, amely felnagyítja a vizsgált objektum képét, így olyan részleteket figyelhetünk meg rajta, amire szabad szemmel nem vagyunk képesek. A mikroszkópokkal ellentétben a távoli élőlények, tárgyak megfigyelésére szolgál. Számos változata van aszerint, hogy milyen célra használják, az alábbiakban ezeket tekintjük át.

Binokulár(is) távcső

A binokulár kétszemes betekintést tesz lehetővé. Sokféle célra használható – típusától függően -, kezdve a nappali megfigyeléstől a csillagászati észlelésig. A kisebb frontlencse átmérőjűek jellemzően nappali nézelődésre alkalmasak, a nagyobb átmérőjű lencsével szereltek (50 milliméter és a felett) alkalmasak a szürkületi megfigyelésre, illetve a csillagászkodásra is. Különleges időjárási körülmények közt használhatók a gázzal töltött, párásodástól és beázástól védett típusok. Tengerészeti célokra, hajózásra speciális modelleket ajánlunk, melyek beépített iránytűvel ill. távolság/méret becslésre alkalmas skálát tartalmaznak A binokulárokat 15x-ös nagyítástól „felfelé” javasolt fotóállványról használni – részben a súlyuk miatt, részben, mert kézben tartva beremeg a bennük látott kép. Kattints binokuláris távcsöveink megtekintéséhez.

Keresőtávcső

Keresőtávcsőnek a vadászok, mezőőrök, vadőrök hívják az általuk preferált binokuláris távcsöveket. Jellemzőjük a viszonylag kis nagyítás és a nagy látómező, emiatt a vad nappali és szürkületi megfigyelésére, illetve cserkelésre, mezőőri munkák végzésére használják. A vadászok a 42 milliméteres frontlencséjű távcsöveket cserkelésre, az 56 millimétereseket szürkületben, vadlesről használják.

Monokulár

A monokulár egyszemes betekintést lehetővé tevő, kis méretű, hordozható, könnyű távcső. Alapvetően földi célpontok nappali megfigyelésére szolgál, nagyítása ritkán nagyobb 30-szorosnál. Lényege a gyors bevethetőség (csak elő kell venni és belenézni), valamint a minden más távcsőhöz képest kis súly. Túrázáshoz, természetjáráshoz ajánlott. A kisebb nagyításúak elférnek ruhánk zsebében, a nagyobb nagyításúak is hátizsákunk kisebb sarkában. Kattintson monokuláris távcsöveink megtekintéséhez.

Spektív

A spektív ugyancsak egyszemes betekintést lehetővé tévő távcső, a monokulároktól eltérően azonban többnyire változtatható a nagyítása, amely elérheti akár a 60x-t is. Ez a távcsőfajta is alapvetően földi célpontok nappal megfigyelésére szolgál – tájnézegetésre, természetfigyelésre, madarászatra, vadászoknak vadbírálatra ajánljuk. Ezt a távcsövet már okvetlenül fotóállvánnyal kell használnunk – „kézből” tartva nagyon beremeg a kép a nagy nagyítás miatt. Kattints spektívjeink megtekintéséhez.

Éjjellátó távcső

Az éjjellátó keresőtávcsövek ma már egyszerre több igényt is kielégítenek, nappal színes képet adó egyszemes távcsőként, éjszaka pedig feketefehér képet adó keresőtávcsőként funkcionálnak. Túl ezeken a funkciókon, kép és videó rögzítésére is alkalmasak. Az éjjellátók éjszakai működéséhez külön infravető fényforrása van szüksége, amelyet vagy egybeépítenek az eszközök házával, vagy külön csatlakoztathatóak hozzá.  Az infravetők leggyakrabban az alig-alig látható 850 nm sugárzási tartományba vagy az emberi és állati szem számára láthatatlan 940 nm-es tartományban világítanak, amelyet az éjjellátók érzékelője remekül „lát”. Kattints éjjellátóink megtekintéséhez.

Csillagászati távcső

A csillagászati távcsövek a Naprendszer égitestjeinek (Nap, Hold, bolygók), illetve a tágabb világűr objektumainak (csillagok, ködök, galaxisok) megfigyelésére alkalmas eszköz. Fontos jellemzőjük – a többi távcsőtípushoz képest – nagyobb súly és méret, különösen állvánnyal együtt. A távcső teljesítményét, azaz, hogy melyik típussal milyen „halvány” égitestet pillanthatunk meg, több egyéb paraméter mellett a lencse vagy tükör átmérője határozza meg. Egyes modelljeik alkalmasak nappali megfigyelésre is a spektívekhez hasonlóan. Kattints csillagászati távcsöveink megtekintéséhez.