Melyik ultrahordozható azimutális mechanikát válasszam?

2018. tavaszán a SkyWatcher számos kisméretű, ultrahordozható mechanikát dobott piacra AZ-3R, Avant AZ-EQ, AZ-5, AZ-GTi néven. Az alábbiakban ezeket a mechanikákat vesszük kissé alaposabban szemügyre, megnézve mik az egyezőségek és a különbségek közöttük.

Mielőtt a különbségekre kitérnénk, érdemes áttekinteni mi az amiben megegyeznek ezek a mechanikák. Mindenekelőtt kisméretű, kis teherbírású eszközök, azok számára a legelőnyösebbek akik a hordozhatóságot tartják a legfontosabbnak távcsövükkel szemben. Cserébe ezért 8 cm-es lencsés-, 12 cm-es katadioptrikus- (SC, MC) vagy 13 cm átmérőjű rövid, könnyű newton távcső tubusok számára javasolhatóak. A teherbírást az is limitálja, hogy a Star Adventurer mechanikáknál megismert könnyű (a vastagabbik cső 3 cm, a kihúzott második elem 2 cm átmérőjű) háromlábra helyezhetőek rá. Szükség esetén a háromlábra oszlopmagasító is tehető, amire szükség is van, ha csak nem kívánunk lemondani a zenit közeli észlelésről. Mivel az állványfejek alján 3/8″-es menet található, nagyobb teherbírású videó- vagy műszerállványra is felhelyezhetőek az új állványfejek.

Avant AZ-EQ AZ-GTi AZ-3R AZ-5
Típus: Azimutális/ekvatoriális Azimutális Azimutális Azimutális
Motorizált: Nem Igen Nem Nem
Beépített enkóderek: Nem Igen Nem Nem
Finommozgatás: Igen csak motorizált Igen Igen
Wifi vezérlés: Nem Igen Nem Nem
Pólustávcső: Nem Nem Nem Nem

A távcső tubus és a mechanika összeállításakor van egy dolog amire érdemes odafigyelni. A fenti mechanikákra (az Avant AZ-EQ kivételével) prizmasín segítségével erősíthető fel a távcső, melyek esetében előfordulhat, hogy a gyártó közvetlenül azt rászereli tubusra, míg más esetekben tubusgyűrű(k) segítségével teszi ezt meg. Utóbbi eseten kényelmesen elfordítható a tubusgyűrűben a tubus, előbbi esetben azonban előfordulhat, hogy egy ekvatoriális mechanikára tervezett tubust azimutális mechanikára téve a keresőtávcső „alulra” kerül. Vásárláskor tehát figyeljünk oda, hogy milyen irányba esik majd a keresőtávcső a mechanikára rászerelt tubus esetén, mivel kellemetlen perceket okozhat ha alulra kerül.

A fenti képen jól látszik a mechanikák egymáshoz viszonyított aránya. Ami rögtön feltűnik az új mechanikafejek kapcsán, hogy a motoros meghajtású AZGTi kivételével, mind rendelkezik kézi mozgatású finommozgatási lehetőséggel, persze a durva célra állást továbbra is a tengelyek kioldott állapotában lehet elvégezni. Valamilyen szempontból mind a négy mechanikafejnek vannak egyedi jellemzői a többihez képest.

SkyWatcher Avant AZ-EQ

Az Avant AZ-EQ mechanika tagadhatatlan előnye, hogy pár mozdulattal válthatunk a főként csillagászatra alkalmas ekvatoriális működés és a nappali felhasználáskor előnyösebb azimutális mozgatás között. Utóbbi esetben mintegy fotóállványként is hasznosítható a mechanika, különösen mivel szabvány 1/4″-os állványmenet csatlakozással fényképezőgép, vagy videó is ráilleszthető a fejre. Igaz külön kiegészítő nélkül csakis álló vagy valamilyen szögben döntött felvétel készíthető így. Mindkét tengely mentén 360°-ban körbeforgatható mechanika az EQ1-2 flexibilis finommozgató karral is használható, de a gyári rövid kis gumírozott mozgatógombokkal is nagyon kényelmesen, finoman mozgatható. Az Avant AZ-EQ ellensúlytengelye az EQ-1-2 típusokéval egyezően 12 mm-es átmérővel készült. Szubjektív véleményem szerint szerencsésebb lett volna ennél a mechanikánál is a prizmasínes csatlakozás mellett maradni, mert egy hosszabb cső forgatónyomatékához az állványmenetes csatlakozás nem biztos, hogy elegendő lesz.

SkyWatcher AZ-GTi

Másodikként a AZ-GTi motorizált azimutális mechanika jellemzőit nézzük át. Ahogy a képen is látszik, a többi fejhez képest nem is olyan kicsi, mégis kompakt, tömzsi. A tudása is figyelemre méltó! Hatalmas előnye, hogy vezérléséhez nincs is másra szükség csupán egy okostelefonra, vagy tabletre és ahogy később látni fogjuk a kábeleket is megspórolhatjuk. Az AZ-GTi wifi hálózaton keresztül teljes értékű kompakt GoTo mechanikaként vezérelhető, például a SkySafari mobilos planetárium-programmal, ami többek közt, frissíthető kisbolygó és üstökös adatbázist is tartalmaz. Firmware-ét frissítve akár ekvatoriális üzemmódban használható, melyhez a fej „megdöntése” szükséges ekvatoriális ékkel.

A mechanika hátulján egy apró bekapcsoló gomb és működés visszajelző led páros, egy DSLR digitális fényképezőgépekkel kompatibilis távvezérlő csatlakozó (2.5 mm jack dugós), a 230V-os hálózati tápegység csatlakozó aljzata, valamint egy kézivezérlő-csatlakozó található. Természetesen nem csak hálózati adapterrel (nem tartozék), hanem elemről/akkumulátorokról is működtethető az AZ-GTi mechanikafej. Ehhez a burkolatba rejtett elemtartó, kétféle tápellátási lehetőséget is biztosít, egyrészt AA-s ceruzaelemekkel/akkumulátorokkal, másrészt – egy okos megoldással – a teleptartó (9V-os elem csatlakozójával) leválasztható és a csatlakozóhoz 9V elem is illeszthető, mivel a gyártói specifikáció szerint a tápellátás 7.5-14V tartományba esik.

A Vixen-kompatibilis csatlakozó segítségével jól kiegyensúlyozható a távcsövünk, de hogy a lábak ne legyenek útba a hosszabb tubusoknak, bizony szükség lesz oszlophosszabbító használatára. Mindkét tengelyen függetleníthető a mozgatás a motoroktól, mindenesetre a horizontális rögzítő csavart kicsit nagyobbra is méretezhette volna a gyártó, a függőleges tengelyé viszont kellően stabil. A hordozhatósága és a GoTo funkciója miatt komoly népszerűséget jósolok ennek a jól eltalált motorizál mechanikafejnek.

SkyWatcher AZ-3R

A harmadik új mechanikafejünk, az AZ-3R, csak a nevében hasonlít a régebbi AZ-3 mechanikára, attól sok mindenben eltér: legnagyobb különbség, hogy mindkét tengely csigaorsós finommozgatást kapott, valamint a vízszintes mozgatás is 100%-ig rögzíthető. Az AZ-3R esetében a  finommozgató kar, praktikusan az ellentétes oldalra is átszerelhető. Szubjektív véleményem szerint a stabilitása nagyon meggyőző, ebből a szempontból talán a legjobb a négy mechanikafejet közül, aminek a rövid erőkarok a fő okai. Az alsó széles alátámasztás mellett a függőleges tengely is épp csak annyira távolodik el, hogy még akadálytalanul mozogjon, emiatt ennél a mechanika-fejnél is célszerű oszlophosszabbítót használni ha a tubus beleérne a lábba, például zenit közeli észlelés esetén.

Az AZ-3-modellhez képes az AZ-3R is Vixen-kompatibilis prizmasínt képes fogadni, ami szintén igazán kényelmessé teszi a használatát. Igazi utazó állványfej, amely nem csak a hobbi vizuális csillagászok/természetfigyelőknek fog sok örömet okozni, hanem természetfigyelésen kívül a spektívek, óriásbinokulárok szerelmeseinek is ajánlható.

SkyWatcher AZ-5

A hordozhatóság és a stabilitás megfizethető bajnoka sokak számára az AZ-4 mechanika, amelynek talán csak azt lehetett felróni, hogy nem rendelkezett finommozgatási lehetőséggel, így nem csoda, ha nagyot dobban az ember szíve az új AZ-5 mechanika láttán. Ha egy kis csalódottságot érzünk az nem az állványfej miatt van, hanem a lábak stabilitásából fakad. Az AZ-5-öt szerencsésebb lett volna AZ4-EQ3- alu, vagy még inkább acéllábbal gyártani, hiszen a finommozgatást biztosító csigahajtás eleve kissé „fejnehézzé” tette az oldalra kinyúló mechanikafejet. Mellesleg ez a kinyúló kialakítás megkönnyíti a zenit közeli észlelés lehetőségét. A finommozgatás azért sok mindenért kárpótol és kioldva is könnyen mozgatható marad a mechanika, így nem lehetetlen közepes nagyításon lekövetni például a nemzetközi űrállomás pályáját az égen, vagy egy magasan áthaladó utasszállító röptét.

Az AZ-5 mechanikafej esetében is 360°-ban körbeforgatható mindkét tengely mentén a távcső amit persze vertikális irányban nem tudunk kihasználni, mivel a távcső beleütközne az állványfejbe.

Összehasonlítva az AZ-4-et és az AZ-5-öt jól látszik, hogy közel azonos méretű mindkét fej, kivéve a finomozgatáshoz szükséges mechanikai elemek okozta méretnövekedést. Az AZ-5-nél elmaradt a hosszú mozgató kar, de sokan eddig is a távcső tubust mozgatva navigáltak az AZ-4-esetében is. Az AZ-5 így is jó kompromisszum, ha ésszel terheljük, a finommozgatási lehetősége pedig nagyon szerethetővé teszi.

Reméljük, a tapasztalataink segítenek abban, hogy a fenti mechanikák közül kiválasszuk azt, ami leginkább megfelel céljainkra.