Éjjellátó működése: hagyományos vs. digitális éjjellátók

Pár évvel ezelőtt jelentek meg a piacon az I. generációs digitális éjjellátók a Yukon fejlesztésében, melyek más megközelítésben működnek a hagyományos modellekhez képest. Anélkül, hogy elvesznénk a technikai részletekben, az alábbiakban leírjuk, milyen különbségeket találhatunk a két típus között, részletesen bemutatjuk az egyes éjjellátók működését.

A hagyományos- és digitális éjjellátók működése közti különbségek

Színek és élesség

Digitális éjjellátóba betekintve egy LCD kijelzőt láthatunk, mely – a technológia jellegéből adódóan – négyszögletes és apró pixelekből épül fel. A színtónusa fekete-fehér, bár a Pulsar Recon-ok esetében van lehetőség zöld és piros árnyalatúra váltani.

A hagyományos éjjellátók működési elvéből következően zöld színű, kör alakú látómezőt láthatunk, mely kissé domborhatású, mint a legelső televíziók képernyője.

Fontosabb különbség azonban, hogy a digitális éjjellátókban látott kép a széleken is éles marad, míg a hagyományos változatokban fokozatosan életlenedik a látómező széle felé haladva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előbbiekben kb. feleakkora darabot látunk a tájból. Vadászok gyakran hátrányként említik, hogy digitális modellek kijelzőjének fényereje könnyen elvakítja a sötéthez szokott szemet, továbbá az arcot bevilágítva elijeszti a vadat.

 Fényérzékelés

A vadászok számára előnyös lehet, hogy a digitális éjjellátók érzékelik a távoli infravörös sugarakat, így olyan infravetők (pl. Pulsar IR 940) is használhatók vele, melyek által kibocsátott fény az emberi- és az állati szem számára tökéletesen láthatatlan. Sőt! A Yukon Ranger 6.5×42 alapból ilyen infravetőt rejt magában. A hagyományos éjjellátók alapvetően csak a 805 nm körüli infravetők fényét érzékelik, melyet ha csekély mértékben is, de láthatunk.

Élettartam és áramfelvétel

A hagyományos éjjellátók egyik gyenge pontja, hogy erős fény hatására tönkremehetnek, valamint élettartamuk 1-2 ezer üzemórában limitált. Digitális éjjellátók akár nappali fényben is kipróbálhatók, erős fény nem tesz kárt bennük, továbbá élettartamuk is hosszabb lehet.

A digitális éjjellátók áramfelvétele jóval nagyobb, így gyorsabban le is merítik az elemeket. Ezt kompenzálja valamennyire, hogy sok esetben külső tápról is üzemeltethetőek, pl. gépjármű szivargyújtója vagy 220 V-os hálózat.

Digitális éjjellátók esetében lehetőség van a bennük látott kép rögzítésére: akár beépített tárolóeszközre (memóriakártya), akár külső képrögzítő eszközre (pl. videokamera). Mindez a tulajdonság különösen vagyonőri feladatok ellátására teszi ezeket a modelleket különösen előnyössé.

Összegzés

Az eddig tárgyalt különbségek fényében világossá válik, hogy a hagyományos és a digitális éjjellátó működése közötti választás nem egyszerű döntés. Mindkét technológia rendkívül fejlett, és specifikus alkalmazási területeken nyújthat előnyöket. A digitális éjjellátók innovatív funkciói, mint a színes kijelzési lehetőségek, magasabb élettartam és az infravörös érzékelési kapacitás kiterjesztése, rendkívüli előnyöket kínálnak. Azonban a hagyományos éjjellátók egyedi látványvilága és a természetes fényviszonyok közeli infravörös érzékelése továbbra is fontos szempont lehet sok felhasználó számára.