Csillagászati mechanikák vezérlése számítógépről

A számítógépek elterjedésével, illetve a csillagászati távcsövek valamint a számítógépes programok fejlődésével egyszerűvé vált, hogy távcsövünket számítógépről vezéreljük. Az alábbiakban megismerkedhetünk milyen lépések szükségesek ehhez.

Természetes az igény, hogy távcsövünket számítógéppel is vezérelni tudjuk, hiszen ezzel általában kényelmesebb, felhasználóbarátabb lesz kezelése, arról nem is szólva, hogy új funkciókkal is gazdagíthatjuk:

  • Planetárium-program használatával egyszerű egérkattintással tetszőleges objektumra irányíthatjuk a mechanikát – akár olyanokra is melyek nem szerepelnek a kézivezérlő katalógusában
  • megfelelő program használatával csökkenthetjük a mechanika vezetési hibáit (autoguiding)
  • fejleszthetünk saját programot, mely pl. műholdkövetést végez; egymás után rááll egy listában szereplő összes változócsillagra; stb.
  • megfelelő szoftverrel kényelmesen módosíthatjuk a kézivezérlő katalógusának felhasználói részét.

A Meade / Celestron / SkyWatcher GoTo mechanikák számítógépes csatlakozása viszonylag olcsó megoldás, hiszen – meglevő számítógépet feltételezve – csak egy egyszerű kábelre van szükség, melyet a számítógép soros portjára (RS 232) kötünk. Az újabb gépeken – különösen notebook esetén – ez a periféria nem található meg, ezért szükség van még egy USB / soros porti átalakítóra is a megfelelően feltelepített illesztőprogramokkal együtt. (Ez a kiegészítő legtöbb számítástechnikai boltban megvásárolható.)

Az alábbiakban a mechanikák Windows-os környezetből történő vezérlését mutatjuk be, érdekességképpen megemlítem, hogy mindezt akár PDA-val (Personal Digital Assistant) is megtehetjük. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy számítógéppel történő vezérlés esetén sem nélkülözhető a kézivezérlő, hiszen a kézivezérlő alján található csatlakozót kell a számítógéppel összekötni.

A kábel beszerzése

Számítógépes csatlakozásra szolgáló kábelt mind a Meade, mind a Celestron gyárt mechanikáikhoz, legbiztosabb megoldás ezek megvásárlása. Léteznek utángyártott kábelek is, de – némi szerelési ismeret birtokában – akár magunk is készíthetünk ilyet. Arra azonban figyeljünk, hogy a rosszul bekötött kábel tönkreteheti a mechanika elektronikáját, ami nem garanciális probléma!

Az ASCOM platform

Néhány program képes közvetlenül kommunikálni a csillagászati távcsövek mechanikájával, számos esetben azonban szükség van az ún. ASCOM platformra és driverekre, mely az http://www.ascom-standards.org címről letölthető. Az ASCOM platform letölthető innen, míg az egyes mechanika driverek innen.

Az alábbiakban pár szót szeretnék erről szólni, akit nem érdekelnek a technikai részletek ugorjon a következő fejezetre. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a csillagászati eszközök (mechanika, fókuszírozó, kupola) számítógépes vezérlésében az ún. ASCOM platform. Egy távcsővezérlő szoftver elkészítésekor kulcsfontosságú, hogy minél több eszközzel kompatibilis legyen. Sajnos a különböző eszközök eltérő „nyelvet” használnak a számítógéppel történő kommunikációra, így igazi kihívás jelent a fejlesztők számára ezen kommunikációs nyelvek megismerése. A minden eszköztől független ASCOM platform ezt a feladatot könnyíti meg: a fejlesztő felé elrejti az egyes eszközök különbözőségeit, a hardver gyártója által előre elkészített ASCOM driverek mintegy „közvetítenek” az adott eszköz felé. A megoldás szépségét az adja, hogy saját magunk is készíthetünk ASCOM drivereket, ezáltal az általunk kifejlesztett GoTo mechanikát is vezérelhetjük tetszőleges ASCOM kompatíbilis szoftverrel, vagy saját magunk is fejleszthetünk planetárium programot, mellyel az ASCOM kompatíbilis mechanikák irányíthatóak.

Planetárium programok

Távcsövek vezérlésére legmegfelelőbbek talán a planetárium programok. Rengeteg féle-fajta létezik belőlük, hogy csak a legismertebbeket említsem: Stellarium, The Sky, Cartes du Ciel, Hnsky, WinStars stb. A programok eltérő tudásúak, kezelésük is különböző így mindenki megtalálhatja az igényeinek, ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelőt. Az alábbiakban az ingyenes Cartes du Ciel segítségével bemutatjuk, hogyan csatlakoztathatjuk a mechanikánkat (mely jelen esetben egy Sky-Watcher HEQ-5 SynScan-t jelent) a számítógépre. A program nem kis előnye, hogy magyar nyelvű felhasználói felülettel is rendelkezik! A Cartes du Ciel közvetlenül támogatja a Meade AutoStar-ral vezérelt mechanikákat, ebben az esetben a szoftver honlapjáról töltsük le a Meade plugint, egyébként az ASCOM plugin-ra lesz szükségünk.

Első lépésként keressük meg azt a menüpontot ahol a távcsővezérlésre használható interfészt kiválaszthatjuk. Ez minden planetárium-program esetében különböző. Válasszuk ki az ASCOM interfészt.

Ezt követően az ASCOM plugin felhasználói felületére jutunk. Itt nyomjuk le a Select (Kiválaszt) gombot az általunk használt távcső/mechanika kiválasztásához.

A távcső kiválasztásánál a listában keressük meg a mechanikának megfelelő eszközt. Celestron NexStar és Synta SynScan kézivezérlő esetén a Celestron Telescopes listaelemet. Figyeljük meg, a listában szerepelnek Meade távcsövek is, azaz ASCOM interfészen keresztül ezen eszközök is vezérelhetőek. A kiválasztást követően nyomjuk le a Properties (Tulajdonságok) gombot.

A következő ablakban finomíthatjuk a távcső kiválasztását, továbbá megadhatjuk melyik soros porton keresztül érhető el a mechanika. A SynScan kézivezérlő NexStar 5/8 kompatibilis, ezt a listaelemet válasszuk tehát ki. A változások mentéséhez nyomjunk le az OK gombot.

A mechanika kiválasztása után nincs más hátra, mint csatlakoztatni a számítógép soros portjára a megfelelő kábel segítségével. Celestron NexStar és Meade AutoStar kézivezérlő esetén nincs szükség további lépésre, 2.x-es SynScan kézivezérlő esetén azt még RS-232 módba kell rakni. (Az RS-232 mód a kézivezérlő menüjében a Utilities (Segédfunkciók) menüben található) A tényleges kapcsolat kiépítésére nyomjuk le a Connect (Csatlakozás) gombot, amennyiben ez sikeresen lezajlik a gomb mellett levő piros színű négyzet zöldre változik.

Tipp: a Refresh rate állításával megadhatjuk, hogy a szoftver hány ezredmásodpercenként frissítse a távcső pozícióját a térképen.