Belépő kategóriás tetőélprizmás binokulárok tesztje (2016)

A 10×42-es modellek a legnépszerűbb nappali méretek közé tartoznak. A 42 mm-es lencsék már elegendő fényt gyűjtenek, ugyanakkor kis méretük miatt jól hordozhatóak. Ezek a binokulárok madarászok és vadászok kedvencei, de a túrázók is szívesen választják, mert kompakt méretük és kis súlyuk miatt nem terhelik meg túlságosan a felszerelést.

Nikon Prostaff 3S 10×42

Már első kézbevételkor feltűnik, milyen könnyű, mintha csak egy kategóriával kisebb távcső lenne a kezünkben. Az ergonomikus gumiborítás csúszásbiztos fogást eredményez. A látómező hatalmas és jól korrigált, a legnagyobb a kategóriában!  A kép minősége jó, a színek természetesek. A színi hiba egy kissé erősebb mint a Minox vagy a Delta esetében, és a látott kép is kissé sötétebb. Reflexió és szórt fény védelme megfelelő. A fókuszírozó pontosan és könnyen állítható.

Ami tetszett:  Rendkívül kompakt és könnyű.
Nem tetszett: A műanyag okulárvédő kupak könnyen lejár.

Delta Forest II 10×42

Delta Forest II 10×42 távcső

A Delta név nem ismeretlen a vadászok körében. Talán erre utal a zöld színű gumiborítás, ami egyben stabil fogást is eredményez. A kiváló minőségű bevonatoknak köszönhetően a legvilágosabb képpel büszkélkedhet. A látómező tágas és jól korrigált, élmény belepillantani. A látómező szélén a párnatorzítás érezhetően nagyobb, mint a másik két modell esetében. A fázis-korrigált bevonatok miatt a színek élénkek. A fókuszírozó lehetne pontosabb és kevésbé szoros. Amit külön kiemelnék, az a tartozék kemény hordtáska, ami amellett hogy esztétikus megjelenésű, megvédi a binokulárt a külső behatásokkal szemben. Tesztünk legolcsóbb darabja, de tulajdonságait tekintve felveszi a versenyt a drágább modellekkel.

Ami tetszett: A kiváló ár-érték arány. Tiszta, világos kép.
Nem tetszett: A fókuszírozó lehetne precízebb.

Minox BF 10×42 BR (új)

A Minox BF 10×42 BR a márka belépő-kategóriáját képviseli, de optikai tulajdonságai már a felső kategóriát idézik. A kép minőségét és korrigáltságát tekintve a teszt legjobbja. Magas kontraszt és természetes színek jellemzik. Reflexió és szórt fény elleni védelme kiváló. A színi hiba a legkevésbé van jelen, de azért még észrevehető. A fókuszírozó könnyen és precízen állítható.  A váz anyaga  könnyű alumíniumból készült, ami kellő védelmet biztosít a külső behatásokkal szemben. Az ergonomikus gumiborítás stabil fogást eredményez. Kissé meglepett, hogy a gyártó nem ad objektívvédő sapkát a távcső mellé, de szerencsére ez könnyen pótolható.

Ami tetszett: A tetszetős formatervezés kiváló optikai tulajdonságokkal párosul.
Nem tetszett: A kissé magas ára.

 Delta Forest II 10×42Nikon Prostaff 3S 10×42Minox BF 10×42 BR
Képminőség99 10
Fényerő108 9
Látómező (1000m-en)119 m122 m114 m
Képsík korrigáltság99 10
Párnatorzítás79 10
Színezés98 10
Reflexió védelem99 10
Szórtfény védelem88 10
Fókuszírozó79 10
Súly710 g575 g780 g
Garancia5 év10 év5 év

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a fenti eltérések az optikai minőségben leginkább akkor vehetőek észre, ha egymás mellett tudjuk összehasonlítani a fenti binokulárokat, önmagukban kevéssé feltűnőek.