Armytek Wizard Pro Nichia – A természetfotósok lámpája

Miért éppen a természetfotósoké? Természetesen nem csak akkor előnyös számodra az Armytek Wizard Pro Nichia multifunkciós fejlámpa, ha természetfotós vagy, -vagy azzá szeretnél válni, hanem akkor is, ha szokásoddá kezd válni hogy a mobiloddal vadászad le az érdekes témákat.

Színhőmérséklet a gyakorlatban

Aki kicsi haladóbb módban használja fotós eszközét biztos látta már, hogy a képeken a színek nem egészen úgy festenek mint a valóságban. Különösen igaz ez kevert fényviszonyok mellett. Ilyen kevert fényviszony például a lakások sokszor kissé hideg hatású világítása, és a természetes kinti fény szín-kontrasztja. Még odakint az ég alatt is tapasztalhatjuk, hogy az árnyékos és a napsütötte tárgyak színe között is óriási a különbség. A Nap fényét meleg színként, a borús vagy árnyékos tájak fényét hideg színként érzékeljük, de jó példa a különbségre a naplementék csodás vöröses árnyalata a déli napsütés kissé világos sárgásabb színéhez képest.

Gondolom kíváncsi vagy miért éppen akkor fontos számodra a Nichia meleg napfény közeli fénye, ha fotózni is szeretsz?

– Nos ez a látásunkból fakad, hiszen a látás feladatát a szemünk és az agyunk együtt végzi. Ha úgy tetszik az agyunk módosít a fehéregyensúly beállításunkon. Ha elég sokáig, vagy elég nagy területen vesz körül minket egy fehérhez közeli fény automatikusan fehérnek kezdjük látni, még ha nem is teljesen az.

Ehhez hasonlóan „automata fehéregyensúly” módban a fényképezőgép is ezt próbálja megvalósítani több-kevesebb sikerrel. Viszont egyszerre csak egyféle fehéregyensúlyt képes alkalmazni, nem úgy mint a szemünk ami kiegyenlíti a színbéli különbségeket. (Legalábbis egy bizonyos mértékig.)

Most képzeld magad a természetbe, ahol meglátsz egy izgalmas témát, de a nap csak az egyik felét világítja meg rendesen, a másik kissé árnyékos marad.

A derítés

Ebben az esetben a „derítés”-nek nevezett eljárás a megoldás, amikor is az árnyékos részekre egy kis plusz fényt juttatsz például egy lámpával. – Igen ám de itt kezdődik a galiba, mert ha lámpád fénye nem közelít a Nap színéhez, akkor az elkészült képen sajnos csúnyán meglátszik a mesterséges világítás hatása.

Nichia lámpa

Napfény pótló lámpa

Az Armytek Wizard Pro Nichia esetében nem kell tartanod nagy szín eltéréstől, hiszen meglepő módon szinte pont olyan színhőmérséklettel rendelkezik mint amilyen a napfény. Persze ez napszakonként eltér.

Wizard Nichia, Wizard Pro melegfehér és hidegfehér lámpák színhőmérséklete.

A fenti képen látható, hogy a Nichia fényére állított fehéregyensúllyal készült képek között mekkora lett a különbség. A második felvétel a melegfehér, a harmadik pedig a hideg-fehér Wizard Pro lámpák fényével lett megvilágítva.

Ha Nichiát használsz nappali fényben természetesnek fognak látszódni a fotóidon a színek a derített részeken is. Próbáld ki például, ha barátaidról szeretnél szép portrét készíteni. (Vigyázz ne világíts a szemükbe!) Tárgyfotózáskor és a makró világ csodáinak megörökítésekor is jó hasznát fogod venni.

Tipp: Ha nem vagy biztos a fotómasinád automata fehéregyensúly módjában, állítsd inkább „Napfény” módba, amit a legtöbbször stílszerűen egy kis napocska-ikon szokott jelölni.

A Nichiáról ide kattintva tudhatsz meg többet.