Armytek Elf C1 kontra Armytek Wizard C1 Pro fejlámpa

Az Armytek elsőre két nagyon hasonló multifunkcionális lámpája más-más előnyöket tartogat felhasználójuk számára. A két lámpa a címben is említett Armytek Elf C1 vs. Wizard C1 Pro multifunkciós lámpa, zseblámpaként, ruházatra csíptethető testlámpa, fejpánttal használva fejlámpaként egyaránt megállják a helyüket. Külön megvásárolható kiegészítővel kerékpárlámpaként is használható. Méretük is, tömegük is közel azonos. Mindkét modell kapható hideg fehér és meleg fehér színhőmérséklettel. A hideg fehér kicsit messzebb világít, a melegebb árnyalatú kellemesebb hatást kelt. Ebben a cikkben a hideg fehér változatokat vettem össze.

Armytek Elf C1 VS. Armytek Wizard C1 Pro

Az áramellátás

Mindkét modell a kereskedelemben elterjedt szabványos 18350 típusú, 900 mAh teljesítményű Li-ion akkumulátorral üzemel. Az egyik legnagyobb különbség a két lámpa között, hogy míg a Wizard C1 Pro lámpa a végén található mágneses töltőplatformmal tölthető (bármilyen szabványos USB-s csatlakozású áramforrásról), addig az Elf C1-en beépített mikroUSB csatlakozó szolgál a töltésre. A töltőplatform, illetve a töltő kábel természetesen a lámpát tartalmazó csomag része.

Mindkét módszer előnye, hogy nem kell eltávolítani az akkumulátort és nem kell külön töltőt használnunk, ha nem akarunk, hanem a lámpán belül történhet a töltés. Miért jó ez nekünk? A lámpák vízhatlanságát többek között a szilikon zsírral kezelt dupla gumi O-gyűrű garantálja. A gyakori széttekerés lerövidítené a tömítés élettartamát és kényelmesebb is a készüléken belüli töltés.

Az Elf C1 és a Wizard C1 Pro töltése

Míg a Wizardokban alkalmazott mágneses töltőplatform hihetetlenül gyors és kényelmes megoldás, addig az Elfekben használt USB-s töltésnek is van egy külön előnye, nevezetesen nem csak töltésre alkalmas, hanem a lámpa lemerült akkumulátorral, vagy akár anélkül, például külső powerbankról is üzemeltethető!

A Wizard lámpa a végébe rejtett mágnes segítségével csatlakozik a töltőplatformhoz. Ez arra is jó, hogy munkalámpaként akár függőleges helyzetben is képes hozzátapadni a vas szerelvényekhez megtartva a lámpa súlyát. Az Elf sem veszti el ezt a versenyt, mert a lámpa kupakja hasonló erősségű mágnest rejt mint a Wizard C1 Pro töltős talpa.

Az Armytek fejlámpák teljesítménye

A két lámpa lumenben, vagy éppen világítási távolságban hasonló képességekkel bír.

A Wizard C1 Pro 1000 lumen teljesítményen 100 méter, az Elf C1 1000 lumen teljesítményen és 103 méter távolságig világít. Persze ezek a gyári értékek teljes sötétségben érvényesek, ahol csak a lámpák fénye érvényesül.

Üzemmódok

Az Armytek „Pro” jelzésű változatai, mindig több funkciót takarnak az alap változatokhoz képest. Hogy ez előny-e? Nem mindenkinek. Igény-függő, hogy inkább egy szinte vakon ismert lámpát szeretnénk, vagy egy minél sokfélébb funkciójú Pro típusú lámpa okoz örömet. Megjegyzem a Wizard C1 Pro-t is használhatjuk csökkentett, vagy kibővített üzemmódban egyaránt. A felhasználó számára rejtett elektronika is fejlettebb a Pro szériákban, ami a gyakorlatban a szabályozáson keresztül, az egyes funkciókban hosszabb üzemidőkkel járhat együtt.

Az Elf C1 6-féle üzemmóddal így is szépen lefedi a mindennapi használati igényeket. Rendelkezik turbó móddal (1000 lm/52 perc) , három különböző teljesítményű általános világítási móddal (500 lm/1 óra 11perc, 220 lm/3 óra, 40 lm/15 óra), valamint két túlélő móddal is (2 lm/8 nap, 0.11 lm/60 nap). Utóbbiak igazi biztonság érzetet adnak azoknak akik barlangászi szoktak, vagy a hobbijukon kívül a munkájuk szólítja őket a mélybe.

A Wizard C1 Pro 11-féle üzemmódja még kifinomultabb választékkal büszkélkedhet. Turbó módból rögtön kettő érhető el (1000 lm/55 perc, 440 lm/1 óra 24 perc). Általános világítási módból itt is hármat találunk, de alacsonyabb teljesítményűeket, mint az ELF-nél (210 lm/3 óra, 100 lm /6 óra 40 perc, 40 lm /16 óra 30 perc).

Markáns különbség és nekem személy szerint hiányzik is az Elf C1 üzemmódjaiból, hogy a Wizard C1 Pro stroboszkóp-üzemmóddal is rendelkezik. Nem is egyel, rögtön hárommal! Az 1000 lm /10 Hz alapvetően önvédelmi mód, ami a támadókedvet erősen lelohasztja, hiszen ideiglenes vakító és összezavaró hatású.

Mivel minden Armytek lámpa kikapcsolást követően „emlékszik” a legutóbbi használati módra, ha veszélyeztetve érezzük magunkat érdemes stroboszkóp módban kikapcsolni a lámpát, mert ha baj van nincs idő keresgélni a 11-féle funkció között… Sajnos a csökkentett számú üzemmódban a stroboszkóp mód pont nem érhető el, csak a kibővített módban.

A másik két stroboszkóp mód 1 Hz-es lassú villogás, ami lakott területtől messze vészjelzésként funkcionálhat, éjszakai bicajozás, túrázás közben pedig messziről észrevesznek bennünket az autósok az utakon (1000 lm/10 Hz 1 óra, 1000 lm/1 Hz 2 óra 20 perc, 100 lm/1 Hz 32 óra).

Wizard C1 Pro hátizsákra rögzítve

Méret és súly

A két lámpa közel azonos mérettel és tömeggel bír. A Wizard C1 Pro 76.3 mm, az Elf C1 76 mm hosszú csak. Tömegük akkumulátor nélkül 55 g, akkumulátorral 80 g -ot nyom, tehát igazán könnyűsúlyú bajnokok.

Víz, por és ütésállóság

Igen, az Armytek lámpák híresek a víz/por és az ütésállóságukról. IP 68-as védelmi besorolásuk vízbemerítést is kibíró képességeket takar. Az Elf C1 esetében 10 méter mélységig 5 órán át tartó működést, a Wizard C1-nél szintén 10 méter mélységig, de kevesebb 2 órát határoz meg a gyártó.

Ami a leejtést illeti mindkét modell 10 méter esést kell kibírjon. Sok más gyártónál ez az érték 2-5 méternél nem is magasabb.

Összegzés

Az Armytek Wizard C1 Pro és az Armytek Elf C1 különbségei

A Wizard C1 Pro előnye a sokféle üzemmód, azon belül is a stroboszkóp módok.

Az Elf C1 előnye, hogy külső tápellátásról (pl. powerbank) is üzemeltethető, ha lemerül az akkumulátora.