A GoTo mechanikák működése

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a GoTo mechanikák, melyek lehetővé teszik már a kezdő megfigyelő számára is, hogy az égi objektumok megkeresése helyett azok megfigyelésével töltse idejét. Az alábbiakban a piacon elterjedt Celestron/Meade/SkyWatcher GoTo mechanikák működéséről, valamint előnyeikről-hátrányaikról ejtünk szót.

A GoTo mechanikák olyan motoros vezérléssel ellátott szerkezetek, melyek – egy rövid betanítást követően – képesek önmaguktól bármilyen objektumra ráállni. Mind az azimutális, mind az ekvatoriális mechanikák képesek ezt a funkciót megvalósítani. A GoTo mechanikák tartozéka egy TV távirányító méretű kézivezérlő, mely egyrészről adatbázisában tárolja az objektumok adatait, másrészről vezérli a mechanika mozgását. Ezeken az alapfunkciókon túl más – kézivezérlőként eltérő – feladatokat is elláthat. (Pl. pólusraállás pontosító funkció, periodikus hibajavítás, hibernálás stb.)

A mechanika betanítása elengedhetetlen feladat, mivel a kézivezérlő ez alapján tudja modellezni az égboltot, valamint képes egyes beállítási hibák korrigálására. Első lépésként a megfigyelőhely földrajzi koordinátáit, valamint az aktuális dátum és idő adatokat kell megadnunk. (A legmodernebb mechanikák ezen információkat GPS vevőik segítségével automatikusan le tudják kérdezni a műholdakról.) Ezt követi a mechanika szűkebb értelemben vett betanítása, melynek során néhány (általában 2-3) fényes csillagot ún. referencia csillagot kell egymás után beállítani. A különböző kézivezérlők más és más módszereket alkalmaznak ennek megvalósítására. Legtöbb esetben kapunk egy listát, melyből egy elemet kiválasztva a mechanika automatikusan rááll az objektumra. A mi feladatunk mindössze a beállítás pontosítása. Más algoritmusok még a referencia csillagok nevének ismeretét sem követelik meg, egyszerűen csak annyi a feladatunk, hogy egymás után három fényes csillagra (vagy akár bolygóra) ráálljunk, a kézivezérlő „kitalálja” melyek voltak ezek. Így működik a Celestron SkyAlign módszere.

A GoTo mechanikák nemcsak vizuális megfigyelés esetén hasznosak, de fotografikus megfigyelés alkalmával is szinte pótolhatatlan jellemzőkkel rendelkeznek:

  • a motorok sokkal precízebben, finomabban követik az égboltot
  • a tengelyek kevesebb áttétellel meghajtottak, így periodikus hibájuk jóval kisebb
  • az „alap” kézivezérlők 2x-8x-16x-os csillagsebességet tudnak, ezzel szemben a GoTo mechanikák kézivezérlői jóval nagyobb sebességtartományban képesek a mechanikát mozgatni, akár a 0,5x-800x-os tartományban
  • a mechanika a kisebb periodikus hiba érdekében hibakorrekcióra betanítható
  • a mechanika akár számítógépről is vezérelhető

Az előnyök ismertetése után nézzük meg a GoTo vezérlés hátrányait:

  • a nagyobb áramfelvétel miatt akkumulátor használatát követeli meg, ami plusz macerát jelent
  • ha lemerül az akkumulátor, kézzel nem igazán működtethető a mechanika (durva beállítás használható, ám a finommozgatás nem, lévén az mindenféleképpen motoros)
  • némi betanulást igényel a mechanika kezelése
  • olyan helyekről ahol a kilátás rendkívül szűk (pl. erkély), nem igazán használható technika

Nem szabad azonban átesni a ló túlsó oldalára, azaz mindenáron GoTo vezérléssel ellátott eszközt vásárolni. Manapság már igen kicsi, akár 6-8 cm-es távcsöveket is vásárolhatunk ilyen funkcióval, ez esetben azonban könnyen azzal a problémával szembesülhetünk, hogy hiába képes a távcső több ezer objektumot megtalálni, ha túlnyomó többségük annyira halvány, hogy kívül esik az optika teljesítőképességén.