A csillagászati mechanikák áramellátása

Azoknál a csillagászati távcsöveknél, melyek óragéppel vagy motoros vezérléssel rendelkeznek, gondoskodnunk kell a megfelelő áramellátásról. Erre a célra a gyártó a legtöbb esetben csupán vagy egy elemtartót vagy egy szivargyújtós csatlakozóval rendelkező kábelt biztosít. Szerencsére lehetőségünk van többféle opcionális áramellátást biztosító eszköz közül választani.

Óragépek tápellátása

Az egyszerűbb óragépek (melyek feladata pusztán az égbolt lassú követése) több éjszakán keresztül üzemeltethetőek elemekről. Természetesen lehetőség van „komolyabb” tápellátást biztosítani (ezekről lentebb szólunk), pusztán arra kell odafigyelni, hogy annak tápfeszültsége megegyezzen az eszköz által igényelttel.

Goto mechanikák tápellátása

A komolyabb motoros vezérlések (ilyenek a goto mechanikák) esetében a nagyobb áramfelvétel miatt az elemes üzemeltetés szóba sem jöhet. A legegyszerűbb megoldást egy 230V-os hálózati adapter jelenti. Ideális, ha például otthon, a kertünkben kívánjuk felállítani a távcsövet. Hátránya, hogy a vezeték rövidsége miatt legtöbbször egy hosszabbítóra is szükségünk lesz, illetve időnként zavaró lehet a sötétben kerülgetni a kábeleket.

A legtöbb esetben, amikor a szabad ég alatt vagyunk, sajnos nem áll rendelkezésünkre 230V-os áramforrás, ezért más módon kell az áramellátást biztosítani. Erre jó megoldást jelentenek a zselés akkumulátorok, melyek akár több éjszakán keresztül is képesek biztosítani a megfelelő áramellátást. A zselés akkumulátorok mellé szükségünk lesz egy zselés akkumulátor töltőre, és egy tápkábelre sarus csatlakozással. A tápkábel vásárlásánál figyeljünk oda, hogy a két végén levő csatlakozók egyezzenek meg az akkumulátor sarujának méretével, valamint a mechanika tápbemenetének fajtájával. A zselés akkumulátor meglehetősen gazdaságos megoldás, hátránya a nagy méret és súlyos.

A zselés akkumulátorok egyik fajtája a Powertank, melynek lelke egy akkumulátor, mely köré a gyártó többféle kimenetet, lámpát épít, rendkívül praktikussá téve az eszközt észlelések során.

Az, hogy egy akkumulátor mennyi ideig tudja üzemeltetni a mechanikánkat sok tényezőtől függ. Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a hidegben az akkumulátorok kapacitása csökken, ugyanez tapasztalható koruk előrehaladtával. Nagyságrendileg mindenesetre az alábbi üzemidővel lehet számolni: ha egy motoros vezérlés áramfelvétele 0.5A (ilyenek a kisebb, „félkarú” goto mechanikák) akkor egy 7Ah-ás akkumulátor 14 órán keresztül tudja (elméletileg) táplálni. A nagyobb goto mechanikák akár 1.5-2A-t is igényelnek, egy 7Ah-ás akkumulátor ezeket 3.5-5 órán keresztül tudja üzemeltetni. A gyakorlatban a fentiek miatt kb 60-90%-os üzemidővel érdemes kalkulálni.

Amire nagyon figyeljünk oda

A csillagászati eszközök áramellátásakor két aranyszabály van: a megfelelő tápfeszültség és polaritás. A tápfeszültségnek meg kell egyeznie az eszköz által igényelttel tehát 6V-os eszközt ne próbáljunk 12V-ról üzemeltetni. Az igényelt tápfeszültséget gyakran ráírják a termékre, de megnézhetjük a használati útmutatóban is. Legrosszabb esetben magunk is kiszámolhatjuk: ha mondjuk 4 db 1.5V-os elemet igényel, akkor a külső tápfeszültségnek 4 x 1.5V = 6V-nak kell lennie. A polaritást szintén ráírják az eszközre, erre leginkább akkor kell odafigyelni, ha a csatlakozónkat az akkumulátor sarujára tesszük, mivel a megfelelő polaritásról magunknak kell odafigyelni.

Nem megfelelő tápfeszültség és/vagy polaritás hatására tönkremehet az elektronika, ami nem garanciális probléma.