8×56-os keresőtávcsövek tesztje

A 8×56-os keresőtávcsövek kimagasló fényerejük miatt a vadászok kedvelt modelljei. Az alábbiakban a középkategóriában népszerű Delta távcsöveket vetettük össze az újdonság Yukon Point-tal valamint a belépőkategóriát jelentő Scopium Nature 8×56-tal.

Scopium Nature 8×56: Noha ára töredéke tesztünk többi résztvevőjének, fényerőben alig marad el tőlük, szürkületben velük közel megegyező teljesítményt nyújt. Nappal jobban észrevehető, hogy képélességben és látómező szélkorrekcióban a drágább modellek azért felülmúlják. Alkalmi használatra, ebben az árfekvésben jó választást jelent.

Delta Titanium 8×56: Ez a klasszikus, porro prizmás vadásztávcső kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, minden kategóriában kitűnően szerepelt. A többi porro prizmás Delta távcsőhöz hasonlóan szinte csak a kissé nehezen járó fókuszírozója miatt panaszkodhatunk, bár ez egyúttal azt is jelenti, hogy kisebb eséllyel állítódik véletlenül el. Kemény, formatervezett hordtáskája nemcsak a mezőny legjobbja, de drágább modellekénél is praktikusabb.

Yukon Point 8×56: A Fehérorosz cég első tetőélprizmás távcsöve alapvetően nem rossz modell, bár képminősége némileg elmarad a hasonló felépítésű Delta Titanium 8×56 ROH mögött. Mérete kissé nagy, amolyan „oroszosan” robusztus. (Itt jegyezzük meg, van ahol Fehérorosz gyártásúnak tüntetik fel. Ez azonban nem igaz: a mai „trendnek” megfelelően Kínában készül, legalábbis a doboz alján levő Made In China matrica erre utal.) Hordtáskája kissé vékony, megérdemelne jobbat. Objektívvédő sapkája lényegében fixen a vázhoz van rögzítve nem eshet le, plusz pontot érdemel innovatív mágneses rögzítése. Élességállítója precíz, simán jár. Szintén praktikus egyedi vonása az aszimmetrikus gumi szemkagyló az okulárnál, mely hatékonyan megakadályozza a külső szórt fények szembe jutását. A többi termékhez képest kiemelkedően hosszú garanciális ideje egyértelmű pozitívum.

Delta Titanium 8×56 ROH: Képminősége kismértékben felülmúlja a „trónkövetelő” Yukon Point 8×56-ét, bár a porro prizmás testvér-modellekétől elmarad. Karcsú formája, precíz fókuszírozója miatt igen kézbesimuló darab. Kemény, formatervezett hordtáskája nemcsak a mezőny legjobbja, de drágább modellekénél is praktikusabb. Élességállítója precíz, simán jár.

Delta Titanium 8×56 ED: Tesztünk legdrágább és egyúttal optikailag legjobb keresőtávcsöve, köszönhetően az objektívben levő ED lencsetagnak. Gyenge pontját a többi porros Delta távcsőhöz hasonlóan a kissé nehezen járó fókuszírozó jelenti, bár ez egyúttal azt is jelenti, hogy kisebb eséllyel állítódik véletlenül el. Kemény, formatervezett hordtáskája nemcsak a mezőny legjobbja, de drágább modellekénél is praktikusabb.

Scopium Nature 8×56 Delta Titanium 8×56 Yukon Point 8×56 Delta Titanium 8×56 ROH Delta Titanium 8×56 ED
Prizma rendszer Porro Porro Tetőél Tetőél Porro
Képélesség/kontraszt 7 9.5 8 9 10
Fényerő 8 9.5 8 9 10
Látómező 105 m 114 m 110 m 119 m 127 m
Széltorzítás 8 9 9 10 10
Színezés 7 8 8 7 10
Reflexió védelem 8 10 9 8.5 9.5
Fókuszírozó 6 8 10 10 8.5
Garancia 2 év 5 év 10 év 5 év 5 év
Ár

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Kapcsolódó irodalom: