3 tipp, hogyan kerítsd távcsővégre az üstökösöket!

C/2022 E3 (ZTF) üstököst meglehetősen nagy hírverés lengi körül nem csak szakmai, de a „mainstream” médiában is. Arról azonban kevés szó esik, hogy aki tényleg meg szeretné figyelni, hogyan tudja megtenni. Az alábbiakban 3 tippet adunk, amivel sikeresen megfigyelhető valamilyen távcsővel az égi vándor.

1.) Noha mindenütt kiemelik, hogy ez egy szabadszemes üstökös, a kijelentés leginkább ideális körülményekre vonatkozik: sötét, holdmentes helyen, némi gyakorlattal, a pontos hely ismeretében valóban megfigyelhető rövid ideig (legfeljebb február elejéig) ezt követően azonban valamiféle távcsőre szükség lesz. Városi körülmények között történő megfigyelés során mindenféleképpen legalább egy kétszemes (binokuláris) távcsőre van szükség, pl. egy 10×50, esetleg 15×70-es modellre. Minden esetben javasoljuk, az üstökös pontos égi helyzetének ismeretében olyan megfigyelőpontot keressünk, mely mentes a közvetlen zavaró fényektől ill. az objektum nem a távoli szórt fények (pl. városfény) irányában helyezkedik el.

Stellarium 1.2

2.) Az interneten számos keresőtérkép található az üstökösről, azonban nagyon javasolt valamilyen planetárium program használata, mellyel valósághűen beállítható, hogy adott helyről (legyen az akár a kertünk) adott időpontban milyen irányban, a látóhatár felett mennyivel figyelhető meg az égi vándor. Sőt! megkereshetjük adott időpontban mennyire zavarja a Hold a megfigyelést. Windows alatt a Stellarium, míg Android / IOS környezetben a SkySafari népszerű, de érdemes többféle alkalmazást kipróbálni, hogy melyik válik be. A SkySafari 7 képes automatikusan letölteni az üstökösök pályaelemeit, Stellarium esetében ezt manuálisan kell megtenni. A pályaelemek az üstökös aktuális koordinátáinak kiszámításához szükségesek. (A Stellarium üstökös-adatbázisának frissítéséről ebben a cikkünkben írunk.) Állítsuk be a megfigyelésre kiszemelt időpontot és „rajzoljuk fel” a térképre az üstökös aktuális helyzetét.

3.) Amennyiben nem „automata” (goto) vezérléses távcsővel rendelkezünk, mely képes „magától” beállítani az objektumokat, akkor nincs más lehetőség, mint csillagról csillagra „ugrálva” megkeresni az üstököst miután valamilyen csillagtérképre felrajzoltuk. Ennek folyamatáról ebben a cikkünkben írtunk. Amennyiben automata (goto) vezérléssel ellátott távcsövünk van, akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk az üstököst beállítani, hiszen az nem szerepel a kézivezérlő katalógusában. Nos, ez esetben határozzuk meg az égi koordinátáit (rektaszcenzió, deklináció) majd a kézivezérlőnek ezeket az értékeket adjuk meg a megfelelő menüpontban. Az égi koordinátákat a fentebb említett planetárium programok képesek kiszámolni, de online is kikereshetjük (pl https://theskylive.com/c2022e3-info). (Aktuális példánkban az üstökös égi koordinátái RA: 9 óra 22 perc és DEC: 79 fok 56 perc – kis eltérések előfordulhatnak a szoftverek által kalkulált koordinátákban.).

SkyWatcher SynScan kézivezérlőSkyWatcher SynScan alkalmazásSkySafari 7 Plus alkalmazás

Legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha „okostávcsövünk” vezérelhető a SkyWatcher SynScan, SkySafari Pro vagy Plus vagy a Celestron SkyPortál alkalmazások egyikével (esetleg más mobiltelefonos vagy PC-s szoftverrel): mindössze annyi a feladatunk, hogy az alkalmazásban megkeressük az üstököst és a távcsövet a Goto gomb megnyomásával ráállítjuk.